Potrivit Comisiei Nationale pentru Controlul Activitatilor Nucleare (CNCAN), in Romania exista un depozit definitiv de deseuri radioactive, Depozitul National de Deseuri Radioactive Baita Bihor (DNDR), in care se depoziteaza definitiv deseuri radioac
Potrivit Comisiei Nationale pentru Controlul Activitatilor Nucleare (CNCAN), in Romania exista un depozit definitiv de deseuri radioactive, Depozitul National de Deseuri Radioactive Baita Bihor (DNDR), in care se depoziteaza definitiv deseuri radioactive de joasa si medie activitate, de viata scurta, produse in activitati de aplicatii industriale, medicale si de cercetare. Acestea sunt tratate si conditionate in prealabil la Statia de Tratare Deseuri Radioactive (STDR) Magurele sau STDR Pitesti.
Deseurile de viata lunga produse in aceste aplicatii se stocheaza intermediar in principal la STDR Magurele. Tot la Magurele, sunt in stocare intermediara deseuri radioactive istorice, produse in activitati din trecut, care asteapta reconditionarea si transferarea la DNDR Baita Bihor. Deseurile radioactive produse din operarea Centralei Nuclearoelectrice (CNE) Cernavoda se stocheaza intermediar la CNE Cernavoda.
Se cauta locatie pentru resturile de la Cernavoda
CNCAN precizeaza ca, in prezent, se afla in curs alegerea amplasamentului pentru un depozit definitiv de deseuri radioactive destinat depozitarii definitive a deseurilor de joasa si medie activitate, de viata scurta, produse in operarea centralei CNE.
Pentru toate deseurile de viata lunga se preconizeaza depozitarea definitiva, in viitor, intr-un depozit geologic de adancime. Cele mai active deseuri, de viata lunga, sunt reprezentate de combustibilul nuclear uzat. In acest moment, combustibilul uzat provenit de la reactorii de cercetare este stocat in bazine cu apa, la reactoarele care l-au produs. Combustibilul uzat provenit de la CNE Cernavoda este stocat 6 ani intr-un bazin cu apa si apoi este stocat uscat, pentru 50 de ani in Depozitul Intermediar de Combustibil Ars (DICA) al CNE Cernavoda.
Pentru solutionarea definitiva a problemei combustibilului uzat de la CNE Cernavoda se are in vedere construirea unui depozit geologic de adancime, in timp ce pentru combustibilul uzat de la reactoarele de cercetare VVR-S Magurele si TRIGA Pitesti solutia favorita este repatrierea in tara de origine (Rusia, respectiv SUA).
In afara deseurilor mentionate mai sus se depoziteaza definitiv deseuri radioactive provenite de la prepararea minereurilor de uraniu in depozitul amenajat si autorizat din cadrul Companiei Nationale a Uraniului sucursala Feldioara. Totodata se afla depozitat steril minier rezultat de la lucrarile de cercetare geologica si exploatare a minereurilor de uraniu in zonele Crucea - jud. Suceava, Baita Plai - jud. Bihor, Ciudanovita si Lisava - jud. Caras Severin.
Depozitarea nu prezinta pericole
Potrivit CNCAN, in prezent modul de depozitare a deseurilor radioactive nu prezinta pericole pentru populatie sau mediu. Totusi, pntru evitarea degradarii in continuare a deseurilor istorice degradate de la IFIN-HH Magurele este necesara reconditionarea si apoi transferarea la Baita. De asemenea, pe termen lung, o problema potentiala este reprezentata de combustibilul nuclear uzat, aflat in bazine de stocare de un timp indelungat. Unele din fascicule au peste 40 de ani de stocare, ceea ce implica corodarea tecilor fasciculelor cu combustibil. Ca urmare, este in curs de realizare transferul combustibilului uzat de imbogatire inalta de la IFIN-HH in Federatia Rusa, pe baza unui program de repatriere a combustibilului nuclear ars din Romania in Federatia Rusa. (A.G.C.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.