Fostul presedinte democrat al Statelor Unite, Bill Clinton, a respins criticile potrivit carora nu l-a neutralizat pe Osama ben Laden inainte de 11 septembrie. In opinia sa, responsabilitatea in aceasta problema revine Administratiei George W. Bush,
Fostul presedinte democrat al Statelor Unite, Bill Clinton, a respins criticile potrivit carora nu l-a neutralizat pe Osama ben Laden inainte de 11 septembrie. In opinia sa, responsabilitatea in aceasta problema revine Administratiei George W. Bush, respectiv pasivitatii dovedite de aceasta in decursul lunilor care au precedat atentatele. "Am depus eforturi pentru a-l captura pe Osama ben Laden. Am cerut CIA sa il asasineze. Eram pregatit sa-l neutralizez ca nimeni altcineva pana atunci si daca mai eram presedinte as fi dislocat mai mult de 20.000 de militari, in Afganistan, pentru a-l elimina", a declarat Clinton pentru postul de televiziune FoxNews. Clinton a precizat ca incercarile de a-l neutraliza pe ben Laden i-au atras ironiile republicanilor, semnaland, insa, ca acestia, la randul lor, au avut opt luni la dispozitie pentru a-l captura pe seful retelei teroriste Al-Queda. "Dupa ce am esuat, am lasat mostenire o strategie globala de lupta impotriva terorismului si cel mai bun om din tara, Dick Clarke, care a fost retrogradat", a explicat predecesorul lui George W.Bush. "Aveam planuri de a intra in Afganistan, de a inlatura de la putere regimul taliban si de a lansa un atac de anvergura pentru a-l cauta pe ben Laden" dupa atentatul sinucigas impotriva distrugatorului USS Cole ancorat in portul Aden din octombrie 2000, in care au murit 17 marinari americani, a precizat Clinton."Nu am putut obtine insa garantii de la CIA si FBI ca ben Laden este responsabil" de atentat, a adaugat fostul presedinte american.
O nota a serviciilor secrete franceze, reluata de cotidianul l'Est Republicain, provoca valva, in media internationala, cu doua zile in urma. Totusi, clasa politica franceza nu a parut afectata de aceasta senzationala informatie neconfirmata, insa, nici, de Riad, nici de Washington, nici de Islamabad, nici de Paris. Ministrul francez de Externe, Philippe Douste-Blazy, a declarat, duminica seara, ca, dupa cunostinta sa, liderul retelei teroriste Al-Queda, "nu este mort" si nu a avut "probleme de sanatate". Secretarul de stat al SUA, Condoleezza Rice, declarase, sambata, la New York, ca "nu are comentarii si nici cunostinte" despre acest deces. (D.E.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.