Romfilatelia in colaborare cu Muzeul National de Arta al Romaniei a lansat emisiunea comuna de timbre Romania - Franta dedicata marelui sculptor Constantin Brancusi. Evenimentul de lansare a avut loc in sala Auditorium din incinta Muzeului National d
Romfilatelia in colaborare cu Muzeul National de Arta al Romaniei a lansat emisiunea comuna de timbre Romania - Franta dedicata marelui sculptor Constantin Brancusi. Evenimentul de lansare a avut loc in sala Auditorium din incinta Muzeului National de Arta si a completat suita activitatilor de promovare a culturii si valorilor nationale, preocupare ce primeaza in proiectele Romfilatelia.
Lansarea timbrelor a beneficiat de prezenta Ambasadorului Frantei in Romania, domnul Herve Bolot, care a facut cateva aprecieri referitoare la modul sugestiv si eficient de transmitere reciproca a culturii si valorii prin intermediul produselor filatelice.
Intre reprezentantii romani prezenti la eveniment s-au numarat Delia Mucica, Secretar General al Ministerului Culturii si Cultelor si Roxana Theodorescu, Directorul General al Muzeului National de Arta al Romaniei.
Emisiunea filatelica poate fi achizitionata din toate magazinele Romfilatelia din Bucuresti si din tara.
Lansarea emisiunii filatelice comune Romania - Franta, care a avut loc la inceputul acestei saptamani, marcheaza un moment important atat pentru Romania, cat si pentru Franta, constituind o oportunitate de promovare a produselor filatelice si, indirect, a culturii romanesti. Componenta importanta a valorilor nationale, timbrul transpune ceea ce Romania are mai de pret si traduce in limbajul international sensibilitatea si personalitatea artistilor romani.
Romania si Franta poarta in mod distinct amprenta sensibilitatii latine, element ce a condus la o uniune de idei si de valori. Apropiate prin cultura si prin personalitatile comune, cele doua tari sunt un model peren a ceea ce inseamna istoria culturala europeana.
Trasaturile creatiei marilor artisti romani, surprinse in produsele filatelice cu dublu sens de circulatie, pot fi mult mai usor cunoscute si asimilate ca modele de iubitorii de arta si de frumos.
"Trebuie amintit in mod special ca marca postala nu are frontiere, nu are bariere politice si patrunde in toate spatiile si in toate tarile din lume. O emisiune filatelica comuna reprezinta un act de cultura in mod special, dar in acelasi timp, semnifica relatii de prietenie intre cele doua tari. Putem deasemenea spune ca, aceasta constientizeaza si sensibilizeaza populatia, ca generalitate, iar in particular, pentru filatelisti este un mijloc de educatie, de informare si, de ce nu, de petrecere a timpului liber", ne-a declarat Cristina Popescu, director general al Romfilatelia.
Merve Bolot, Ambasadorul Frantei in Romania, a apreciat initiativa colaborarii intre cele doua tari si a subliniat importanta promovarii valorilor culturale comune in contextul prieteniei care leaga Romania si Franta.
Sinteza valorilor culturale dintre cele doua tari a pus in evidenta numele sculptorului Constantin Brancusi, fapt ce a justificat optiunea organizatorilor de a dedica emisiunea filatelica "simbolului romanesc al Frantei", asa cum l-au numit acestia.
Cele doua timbre ale emisiunii filatelice romano-franceze, cu valori nominale de 2.10 lei, respectiv 3.10 lei, reprezinta doua sculpturi celebre ale lui Brancusi: "Somnul", sculptura aflata la Muzeul National De Arta din Bucuresti si "Muza adormita", pastrata la Muzeul National de Arta Moderna din Paris. (R.P.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.