Inginerul agronom Petre Mimis a infiintat in 1990 SC GOGOSARI SA, pe scheletul fostului CAP. Proprietarii de terenuri ori urmasii acestora si-au primit pamanturile inapoi si, cum nu le puteau lucra, au fost de acord sa intre cu acestea in asociatia a
Inginerul agronom Petre Mimis a infiintat in 1990 SC GOGOSARI SA, pe scheletul fostului CAP. Proprietarii de terenuri ori urmasii acestora si-au primit pamanturile inapoi si, cum nu le puteau lucra, au fost de acord sa intre cu acestea in asociatia agricola nou infiintata. Cum operatiunea de delimitare a terenurilor, cu vecinatatile aferente, ar fi fost o munca de Sisif, si-au arendat suprafetele care li se cuveneau in devalmasie, adica la gramada. Atatea tarlale, atatia proprietari, atata suprafata pentru fiecare. Cu utilajele si angajatii fostului CAP, pamanturile in suprafata de aproape 2000 ha au fost lucrate, oamenii primind o cota de 450 kg/grau la hectar. Sau aproape 450 kg, pentru ca agronomul a avut grija in permanenta sa-si diminueze datoriile sub diverse pretexte. Unii, in schimb, n-au primit nici un sac de grau. Este vorba despre proprietarii sau mostenitorii acestora care nu locuiesc la Gogosari.
"Fostul CAP a fost pus pe butuci"
Pentru bunul mers al SC GOGOSARI SA, Mimis a angajat credite bancare cumparand, printre altele, patru tractoare sI doua combine. Fireste, asta i-a dat ocazia ca sa mai ciupeasca din cotele de grau pe care le aveau oamenii de primit, ca sa poata plati ratele la banca. Nimeni n-a avut nimic de comentat, pana in vara anului 1997, cand ing. Mimis si-a infiintat un sereleu numit CERES STAR (fiind unic actionar), exact alaturi de fostul CAP. Punand mana pe alte terenuri, el a inceput sa le lucreze cu utilajele si angajatii SC GOGOSARI SA, inregistrand profituri substantiale. In acelasi timp, fostul CAP a fost pus pe butuci, in vreme ce firma lui Mimis prospera. Multi proprietari au incercat sa iasa din asociatie cu suprafetele de teren care li se cuveneau, insa foarte putini au reusit aceasta performanta, datorita opozitiei intreprinzatorului local, sef al filialei PRM Giurgiu. Interesant este faptul ca la comuna Gogosari sunt arondate patru sate, aici activand mai multe societati agricole. Toate celelalte merg bine sau aproape bine, nu si cea din satul Gogosari administrata de Mimis. Chiar sI un arab a investit in agricultura romaneasca, iar cei ce si-au dat pamanturile pe mana acestuia n-au avut de ce sa se planga de el pana acum. Mostenitorii care locuiesc la oras s-au trezit chiar cu reprezentanti ai arabului la usa, care le aduceau banii care li se cuveneau, in schimbul produselor agricole neridicate dupa recoltare.
CERES STAR se afla demult in reorganizare judiciara
Din datele obtinute de la Oficiul National al Registrului Comertului am aflat ca SC CERES STAR SRL nu si-a depus bilanturile contabile din 2002 si pana-n prezent, societatea aflandu-se, chipurile, in reorganizare judiciara. Cu toate acestea, Mimis a reusit sa obtina subventii de la stat si anul acesta, pentru infiintarea de culturi agricole. Numai ca a uitat sa foloseasca banii primiti in scopul in care i-au fost alocati, lasand pamanturile nelucrate. Ceea ce se traduce, in termeni juridici, prin evaziune fiscala si inselaciune, pentru ca arendatorii nu vor avea de unde sa incaseze cotele de grau la hectar ce li se cuvin, de vreme ce nu va exista recolta.
In disperare de cauza, oamenii s-au dus la primarie cu jalba-n protap, insa primarul Nicoleta Anghel nu prea are cu ce-i ajuta, cu toate ca s-a implicat in rezolvarea problemei.
Asadar, Mimis a incasat suma de 875.787.500 lei pentru a infiinta culturi agricole, insa a lasat terenurile parloaga, folosind subventiile in alte scopuri numai de el stiute. Cum a obtinut agronomul aceste subventii, de vreme ce firma lui se afla in reorganizare judiciara, vom arata in continuare.
"Mimis trebuie sa dea banii inapoi"
Anul trecut si la inceputul anului in curs, Mimis i-a atras pe oameni sa incheie cu CERES STAR SRL noi contracte de arendare, prin care pamanturile sa fie cedate acestei societati. Motivul a constat in faptul ca SC GOGOSARI SA este pe butuci si nu mai poate fi salvata de la faliment. Proprietarii n-au avut de ales, de vreme ce pamanturile lor se aflau in administrarea lui Mimis, in devalmasie, asa ca au acceptat. Doar putini au fost aceia care au reusit sa se retraga, arendandu-si pamanturile altor asociatii agricole mai serioase.
Primarul Nicoleta Anghel a incercat sa ne explice situatia mai in amanunt: "In acest an agricol, statul a acordat bonuri valorice doar pentru culturi de paioase. Ing. Mimis s-a angajat sa planteze 500 ha cu astfel de culturi, iar eu, ca primar, am garantat ca are respectiva suprafata de teren in folosinta. Daca el n-a mai infiintat acele culturi dupa ce-a luat banii de la stat, nu e vina mea, fiind direct raspunzator. A semnat procesul-verbal de receptie si regularizare a lucrarilor si va raspunde in fata legii daca a incalcat-o. La cererea cetatenilor, eu am sesizat Directia agricola judeteana de cele intamplate. Au venit in doua randuri cativa reprezentanti, s-au deplasat pe teren si au constatat ca n-a fost semanata nici o palma de pamant. Concluzia dumnealor a fost ca Mimis trebuie sa dea inapoi banii pe care i-a luat de la stat. Condamnabil este si faptul ca inginerul a mai incasat de la unii oameni bani, pentru a le infiinta culturi de porumb, lucru care nu s-a intamplat. Niste lucrari au fost facute, dar de mantuiala, existand un fir ici, unul colo. N-a sapat pamantul, ci a trecut numai cu discul."
"Arendatorii sunt legatI de maini sI de picioare"
In baza reclamatiilor oamenilor, seful de post din Gogosari si-a facut datoria, intocmindu-i lui Petru Mimis dosar penal, cat e el de sef de filiala Girgiu a partidului lui C.V. Tudor. In acest timp, agronomul, care e si consilier local judetean, se da ranit, refuzand orice dialog cu oamenii care-si cer pamanturile inapoi, ca sa intre cu ele in alte asociatii agricole. Si cum Mimis nu vrea sa le acorde adeverinte ca sa se poata retrage din SC CERES STAR SRL, arendatorii sunt legati de maini si de picioare. Stelian Trifu, unul dintre pagubiti, se arata deoasebit de contrariat in legatura cu tertipurile agronomului: "Pentru terenul meu am platit sase milioane de lei impozit. Cum n-a fost lucrat nimic, eu nu voi primi nici macar o mana de grau. Asa ceva nu se intampla in satele Ralesti, Draghiceanu sI Izvoru, din aceeasI comuna Gogosari, unde conducatorii asociatiilor agricole sunt mult mai seriosi. Ani de-a randul, ca sa-si bata joc de noi, Mimis nu strangea recolta ca s-o depoziteze in hambare, asa cum faceau ceilalti, si apoi sa imparta cotele cuvenite oamenilor. El ne chema cand incepea treieratul si ne duceam la remorca innebuniti, calcandu-ne in picioare pentru dreptul nostru. Care apuca, bine. Care nu, nu. Cei care nu locuiesc aici n-au apucat niciodata."
Concluzii
Proprietarii din satul Gogosari - comuna cu aceeasi nume - sunt ingrijorati si de faptul ca utilajele pe care ei le-au platit au fost instrainate de Petru Mimis in propriul folos. De asemenea, cred ei, o balta cu peste care le apartine a fost vanduta de agronom, fara a li se fi cerut consimtamantul. Este vorba despre asa numita Balta a lui Mimis, despre care pot fi obtinute informatii si pe Internet.
In concluzie, la ora actuala, agronomul buclucas mai are in administrare o suprafata de 1387 ha, iar CERES STAR SRL se afla in pragul falimentului, avand mari probleme la capitolul bilanturi contabile. Pentru a se reprofila, agronomul peremist de la Gogosari a reusit sa obtina - nu se stie prin ce metode - postul de director al Muzeului judetean Giurgiu "Teohari Antonescu". Pe de alta parte, pe Casa Agronomului din localitate, apartinand satenilor, o banca a pus sechestru ca sa-si recupereze creantele angajate de Mimis. Iar constructia apartine localitatii.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.