Dinamica deficitului de cont curent s-a adancit in luna iulie, ajungand, dupa primele sapte luni ale anului, la 4,8 miliarde de euro, ceea ce reprezinta o crestere cu 43% fata de perioada similara din 2005. Potrivit datelor Bancii Nationale a Romanie
Dinamica deficitului de cont curent s-a adancit in luna iulie, ajungand, dupa primele sapte luni ale anului, la 4,8 miliarde de euro, ceea ce reprezinta o crestere cu 43% fata de perioada similara din 2005. Potrivit datelor Bancii Nationale a Romaniei, dezechilibrul balantei comerciale a reprezentat, in continuare, principalul factor care a determinat evolutia negativa a contului curent. Pe segmentul comertului de bunuri, deficitul a urcat de la 3,64 miliarde de euro in primele sapte luni ale anului trecut, la 5,35 miliarde de euro in perioada ianuarie - iulie 2007. In schimb, sectorul serviciilor a trecut pe un sold pozitiv, care s-a ridicat la 264 milioane de euro, desi in zona transporturilor se mentine pe minus, iar pe segmentul de turism exista doar un usor excedent. Deficitul in cazul serviciilor de transport a scazut de la 197 de milioane de euro la 137 milioane de euro, iar excedentul in turism s-a redus de la 72 milioane de euro la 9 milioane de euro. Dinamica deficitului de cont curent s-a atenuat in ultimele luni, dupa cresterea spectaculoasa in primul trimestru, cand a urcat cu aproape 60%. Contul curent al balantei de plati a inregistrat, dupa primele sase luni ale anului, un deficit de 4,17 miliarde de euro, in crestere cu 40,1% comparativ cu soldul negativ raportat in primul semestru de anul trecut. Autoritatile estimeaza pentru acest an un nivel al deficitului de cont curent de aproximativ 9% din PIB.
Investitii straine de patru miliardede euro
Banca centrala precizeaza ca deficitul de cont curent a fost acoperit in proportie de 82,2% prin investitii straine directe. Romania a atras, in primele sapte luni din acest an, investitii straine directe de 4 miliarde de euro, valoare care reprezinta o majorare cu 48% fata de perioada similara din 2005, cand investitiile straine directe au fost de 2,7 miliarde de euro. In luna iulie, investitiile straine directe au crescut la aproximativ 900 de milioane de euro, fata de un nivel de 350 de milioane de euro inregistrat in luna precedenta. Ministrul de stat Bogdan Pascu a estimat, recent, ca investitiile straine directe ar putea ajunge in 2006 la sapte miliarde de euro. Anterior, Agentia Romana pentru Investitii Straine (ARIS) a previzionat, pentru acest an, un nivel al investitiilor straine directe de 6,2 miliarde de euro, suma care nu include banii din privatizarile Bancii Comerciale Romane (BCR) si Casei de Economii si Consemnatiuni (CEC). Daca sunt luate in considerare si incasarile din cele doua privatizari, valoarea totala a investitiilor straine directe in Romania ar putea depasi in acest an noua miliarde euro.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.