Adrian si Dana (foto) Nastase s-au prezentat, ieri, la Directia Nationala Anticoruptie pentru a continua sa studieze dosarul Zambaccian in care urmeaza sa fie trimisi in judecata. Sotia fostului premier a ajuns prima la DNA, in jurul orei 9.00. Inai
Adrian si Dana (foto) Nastase s-au prezentat, ieri, la Directia Nationala Anticoruptie pentru a continua sa studieze dosarul Zambaccian in care urmeaza sa fie trimisi in judecata. Sotia fostului premier a ajuns prima la DNA, in jurul orei 9.00. Inainte de a intra la intalnirea cu procurorii anticoruptie, Dana Nastase a precizat ca singura sa vina in acest caz consta in faptul ca este sotia lui Adrian Nastase. Ea a adaugat ca va aduce un expert pentru a clarifica lucrurile si ca nu stie cate volume din cele 34 aflate la dosar a citit pana acum.
Dupa aproape doua ore, la sediul DNA a ajuns si Adrian Nastase. Ex-liderul PSD a precizat, din nou, ca dosarul Zambaccian este unul politic si "o pata rusinoasa pentru DNA". "Am primit invitatie sa vin si astazi (n.r. - ieri) la DNA, pentru ca maine (n.r. - astazi) va fi definitivat Raportul de tara si probabil trebuie sa fiu si astazi la televizor, ca sa se vada ca e foarte hotarata si serioasa campania anticoruptie", a spus fostul premier. El a adaugat ca a descoperit ca sapte volume din dosar cuprind acte premergatoare in care au fost stranse declaratii, date in dosarul Eurografica, conexat cu dosarul Zambaccian, "de la soferi, manipulatori, motostivuitori". Conform lui Nastase, din dosarul Zambaccian au disparut termopanele, ramanand doar o legenda si un produs "de linsaj mediatic si de falsa actiune judiciara, care trebuie sa distruga prestigiul si imaginea unui adversar politic".
Blazarea PSD si tradarea la romani
In ceea ce priveste declaratiile date in acest caz de colegii sai de partid, fostul prim-ministru sustine ca se poate vorbi despre indiferenta si indolenta. "Este mult de spus aici. Este vorba si de indiferenta si de indolenta si de blazare din partea unor colegi si care a cuprins PSD dupa primul tur de scrutin din 2004. Ma voi bate si singur!", a spus acesta. Nastase nu a dorit insa sa dea nume, spunand doar ca a invatat foarte multe de la Ion Iliescu. De asemenea, el a precizat ca ar fi fost bine daca l-ar fi sustinut mai mult colegii sai din partid dupa pierderea alegerilor. "Cartea pe care am citit-o, cu cea mai mare atentie, in vara asta, se numeste "Trecute vieti, doamne si domnite". Este o carte despre istoria tradarilor la romani. Pentru mine a fost, lectura extrem de interesanta pentru ca, din pacate, multe din lucrurile prin care am trecut in ultimii doi ani pot fi capitole din aceasta carte, daca s-ar scoate o noua editie", a aratat Adrian Nastase.
Genica Boerica, vedeta tv
Referindu-se la unele denunturi existente la dosar, ex-presedintele Camerei Deputatilor considera ca tehnica utilizata de procurori impotriva sa este asemanatoare cu cea din perioada comunista. "Denunturile cele mai bune sunt luate de la cei care se afla in puscarie si de la cei care sunt pusi in libertate, cu conditia sa dea declaratiile si marturiile care trebuie. Nu m-ar mira ca, saptamana aceasta, si am informatii in acest sens, sa apara pretul pe care-l plateste Genica Boerica pentru punerea lui in libertate", a explicat Nastase, subliniind ca omul de afaceri craiovean va deveni, in perioada urmatoare, o vedeta de televiziune. "Ce a fost important pentru DNA a fost sa ma cheme in fiecare zi in fata dumneavoastra, sa vorbesc la televizor in asa fel incat domnul Scheele de la Comisia Europeana si unele ambasade sa poata trimite rapoarte la Bruxelles, insa eu cred ca tocmai aceasta supralicitare a facut foarte rau si de aici vor aparea destul de multe reactii negative din strainatate", si-a incheiat declaratia Adrian Nastase.
Graba procurorilor
Fostul premier a stat la DNA aproximativ o ora. La iesire, Nastase a precizat ca a vazut o rezolutie a procurorilor, datata 20 martie, din care se poate intelege ca ex-secretarul de stat in Constructii, Sergiu Sechelariu, si Irina Jianu, fost sef al Inspectoratului de Stat in Constructii, i-ar fi dat lui si sotiei sale toata cladirea din Zambaccian, utilata, pentru a-i numi in aceste functii. De asemenea, Adrian Nastase a precizat ca va fi foarte greu pentru judecatori sa citeasca cele 12.000 de pagini ale dosarului Zambaccian, in care sunt si declaratii de martor scrise de mana. El sustine ca anchetatorii incearca sa deturneze adevarul din cazul Eurografica, intrucat in opisul dosarului se fac referiri la campania sa prezidentiala, cand in cuprins se afla rapoarte contabile si de constatare care nu au legatura cu cazul. Nastase a precizat din nou ca aceasta campanie nu a fost a sa, ci a Uniunii PSD-PUR, el fiind doar candidatul sustinut de cele doua formatiuni politice.
In final, fostul presedinte al PSD a declarat ca va veni la DNA si in zilele urmatoare si ca i se pare ca "este o graba a procurorilor in a finaliza acest dosar".
Spre deosebire de Adrian Nastase, Dana Nastase a parasit sediul DNA dupa aproximativ sapte ore de audieri. Ea a declarat, la iesire, ca a lecturat aproape trei volume si ca si-a notat, intr-un carnetel, termenii economici si juridici pe care nu i-a inteles. Sotia fostului premier a sustinut ca va veni si zilele urmatoare la Directia Nationala Anticoruptie, fiind citata in acest sens.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.