Traian Basescu a reusit ieri sa-i lase pe politicieni muti de uimire, propunandu-l pe pesedistul George Cristian Maior pe post de Radu Timofte si pe consilierul sau Claudiu Saftoiu pe post de Gheorghe Fulga. Miscarea prezidentiala are un potential
Traian Basescu a reusit ieri sa-i lase pe politicieni muti de uimire, propunandu-l pe pesedistul George Cristian Maior pe post de Radu Timofte si pe consilierul sau Claudiu Saftoiu pe post de Gheorghe Fulga. Miscarea prezidentiala are un potential mare de reusita avand in vedere ca partidului de suflet PD i se va adauga (la vot) PSD. Basescu marturisea, anul trecut, in fata podului de la Maracineni ce fusese luat de ape, ca daca i-ar schimba pe sefii serviciilor secrete, propunerile sale ar putea sa nu treaca de Parlament. Din aceste ratiuni a preferat sa negocieze cu opozitia, in locul guvernantilor liberali. Astfel, PNL - care tanjea la sefia SIE - a ramas mofluz. Nici ceilalti parteneri de Coalitie nu s-au aratat incantati, UDMR sau PC. La cald, liberalilor nu le prea vine sa creada ca se prefigureaza o alianta PD-PSD. (A.H.)
Nominalizari surpriza
Presedintele Traian Basescu i-a propus ieri pe George Cristian Maior si pe Claudiu Saftoiu pentru functiile de directori ai Serviciului Roman de Informatii si, respectiv, Serviciului de Informatii Externe. Potrivit comunicatului de presa al Administratiei Prezidentiale, "in temeiul art. 65 lit. h din Constitutia Romaniei, Presedintele Romaniei, Traian Basescu, a transmis astazi, 25 septembrie, presedintilor celor doua Camere ale Parlamentului propunerile pentru functia de director al SRI si SIE". In comunicat se mai spune ca Basescu a dorit ca postul de director al SRI sa revina unui reprezentant al opozitiei. "In acest sens, dupa consultari cu principalul partid de opozitie, PSD, si pe baza propunerii acestui partid, presedintele Basescu l-a nominalizat in functia de director SRI pe domnul George Cristian Maior. In functia de director al SIE, presedintele Traian Basescu l-a propus pe domnul Claudiu Saftoiu", se mai spune in comunicat.
Propunerile presedintelui vin la cateva zile dupa ce Parlamentul a luat act de demisiile fostilor sefi, Radu Timofte si Gheorghe Fulga, posturile fiind declarate vacante. Cei doi sefi de servicii au demisionat in urma scandalului declansat de fuga din tara a sirianului Omar Hayssam. Atunci, seful statului le-a spus ca nu mai are incredere in serviicile de informatii si a conditionat noile propuneri pentru functiile de directori ai SRI si SIE de adoptarea pachetului de legi privind siguranta nationala. In final, Basescu a decis sa trimita nominalizarile la Parlament, desi pachetul de legi nu a fost inca promovat de Guvern in forul legislativ. (R.A.)
Claudiu Saftoiu, omul de incredere al presedintelui
F: Rompres Claudiu Saftoiu, in prezent consilier prezidential pe probleme de politica interna, s-a nascut pe 11 octombrie 1968 si este absolvent (1994) al sectiei romana - franceza, Facultatea de Litere din Universitatea Bucuresti. Dupa terminarea facultatii a lucrat, pana in anul 2000, ca jurnalist la radio (Pro fm, 2m+, Total) si in presa scrisa (Evenimentul Zilei, Privirea, Oameni in Top, Plai cu boi). A fost trainer de comunicare media si, in campaniile electorale pentru alegerile locale si parlamentare din 2000 si 2004 a fost consultant politic. A publicat peste 500 de articole in presa romaneasca, iar in 2003 a scris primul manual despre relatia politica - mass media, "Jurnalism Politic". In cursul acestui an a fost cursant al: Scolii Postuniversitare a Fortelor Navele SUA, Centrul pentru Relatiile Civile si Militare, seminar "Serviciile de informatii si democratia", (martie), Bucuresti; Universitatii Harvard, Scoala de guvernare John F. Kennedy, "Program de Securitate la Marea Neagra", (aprilie), Boston, SUA; Scolii Postuniversitare a Fortelor Navele SUA, Centrul pentru Relatiile Civile si Militare, "Program Executiv - luarea deciziei in domeniul securitatii nationale", (iunie), Monterey, California, SUA. Este unul dintre putinii oameni de incredere ai presedintelui Traian Basescu, iar numele sau a fost vehiculat, initial, in fruntea Comunitatii Nationale de Informatii, post in care a fost numita o alta persoana.
George Maior, parlamentar PSD din tata-n fiu
Foto: Rompres George-Cristian Maior este senator PSD, presedinte al Comisiei pentru aparare, ordine publica si siguranta nationala, membru al Comisiei pentru drepturile omului, culte si minoritati si al Comisiei speciale pentru exercitarea controlului parlamentar asupra Serviciului de Informatii Externe. De asemenea, Maior este vicepresedinte al Comisiei de ancheta pentru investigarea afirmatiilor cu privire la existenta unor centre de detentie ale CIA sau a unor zboruri ale avioanelor inchiriate de CIA pe teritoriul Romaniei.
Maior este nascut in 1967, a absolvit Facultatea de Drept, Universitatea Babes-Bolyai Cluj Napoca (1991). In perioada 1991-1992 a studiat Drept International si Comparat la Universitatea George Washington, Washington DC. Are doctoratul in Drept cu tema "National si european in jurisprudenta Curtii Europene de la Strasbourg", nominalizata la Titlul MOST acordat de UNESCO in 1998. A urmat, in 2001, cursurile Colegiului National de Aparare din Bucuresti.
Diplomat in Ministerul Afacerilor Externe incepand cu 1992, Maior a fost in perioada 1997-1999 insarcinat cu afaceri la Ambasada Romaniei din Irlanda. Ajunge, apoi, secretar de stat si sef al Departamentului pentru Integrare Euroatlantica si Politica de Aparare in Ministerul Apararii Nationale (decembrie 2000) si ambasador incepand cu 2004. Este autor a numeroase lucrari pe teme de aparare si geopolitica. George Maior este fiul lui Liviu Maior, fost lider PDSR si Ministru al Educatiei. In PSD, Maior junior este cunoscut drept unul dintre exponentii "grupului de la Cluj", apropiat al ardelenilor Ioan Rus, Vasile Puscas si Vasile Dancu. (O.B.)
Crin Antonescu, liderul deputatilor PNL: Se consulta cu PSD
"In vreme ce Basescu si acoltii sai plimba legenda ca liderii PNL ar fi prieteni cu PSD, iata ca Basescu se consulta cu PSD in timp ce nu discuta deloc cu aliatii sai, cu liberalii. Este exprimarea unei linii politice intrevazute la Traian Basescu de ceva vreme. Gestul de acum al presedintelui anunta o noua linie politica. Se pare ca Basescu nu concepe ca Serviciul Roman de Informatii sa fie condus de altcineva decat un pesedist. In campania electorala, cand Basescu vorbea despre "sistemul ticalosit", se pare ca se referea la PNL sau la Dinu Patriciu. Asadar, sa nu se mai vorbeasca acum despre o cardasie subterana intre PNL si PSD. Cat despre nominalizarile facute de presedinte, ambii sunt civili. O sa vedem dupa audierile din Comisie care va fi rezul-tatul." (R.G.)
Sabin Cutas, vicepresedinte PC: Este de apreciat acest gest
"Nu pot sa spun ca suntem fericiti sau nefericiti. Este o surpriza si pentru noi ca presedintele a numit la sefia SRI un reprezentant al Opozitiei. Dar este de apreciat acest gest. Noi chiar am spus intr-o conferinta de presa ca ar fi bine ca cei doi sa apartina Opozitiei. Vom discuta in cadrul Biroului Politic de maine (n.r. astazi) de la Constanta aceasta chestiune si vom adopta o anumita pozitie". (V.D.)
Mircea Geoana, presedintele PSD: Nu e o decizie de conjunctura
"In primul rand avem nevoie si trebuie sa punem capat starii de confuzie care domneste in zona servciilor. PSD a propus ca unul dintre cele doua servicii sa revina automat Opozitiei si sa existe o comisie de control care sa aiba atribute reale de control asupra servciilor. Presedintele a considerat ca aceasta initiativa reprezinta o forma de stabilitate. Am avut consultari in aceasta dupa-amiaza cu presedintele Basescu si l-am desemnat pe George Maior pentru sefia SRI. Nu este deloc o decizie de conjunctura si fac un apel catre partidele politice sa adopte legislatia in domeniu. Este evident un element surpriza". (R.A.)
Lucian Bolcas, liderul deputatilor PRM: O mutare politica
"Inainte de a reprezenta o decizie pragmatica menita sa rezolve problemele serviciilor secrete, gestul lui Traian Basescu reprezinta o mutare eminamente politica. Acum, dupa nominalizari, PSD are o unica alternativa: ori sa se compromita alaturi de o Guvernare deja compromisa, ori e compromis de situatie." (R.G.)
Cristian Radulescu, liderul deputatilor PD: O mare surpriza
"Pentru mine a fost o mare surpriza, la fel ca si pentru toti ceilalti colegi ai mei. Trebuie spus ca orice ar fi facut Traian Basescu, cineva tot ar fi ramas nemultumit. Pentru ca miza este foarte mare si pretentiile pentru cele doua posturi sunt foarte mari. Cei doi ar fi trebuit sa fie si profesionisti si civili, si batrani si tineri, si de la Putere si din Opozitie. Asa ceva nu se poate. Eu cred ca presedintele Traian Basescu a dat dovada de o intelegere extrem de profunda a democratiei, in timp ce toata lumea se astepta la o pozitie de interes". (C.E.)
Peter Eckstein Kovacs, senator UDMR: Numirea va starni multa opozitie in Parlament
"Daca la SRI a fost propus George Maior de la PSD, nu stim de ce celalalt candidat nu a venit din partea parlamentarilor UDMR sau PC. Propunerea pentru SRI este o incercare pe care presedintele o poate impune in Parlament, cu votul PSD, dar care arata cu totul alta majoritate decat cea actuala in Parlament. Este un joc politic, ar fi fost normal ca discutiile sa fie intre Traian Basescu si partidele parlamentare. Aceasta numire are o anumita ratiune, dar va starni multa opozitie in bancile Parlamen-tului". (R.P.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.