Cel mai mare actionar al Fondului Proprietatea detine, in acest moment, actiuni in jurul valorii de 2 milioane de euro, a declarat Alexandru Paunescu, presedintele Fondului, intr-un interviu acordat agentiei NewsIn. "Mai sunt cativa actionari care detin sume apropiate, de pana la 1-2 milioane de euro, dar nu reprezinta valori semnificative", a precizat Paunescu. Pana acum, 97 de fosti proprietari au primit actiuni la Fondul Proprietatea, care reprezinta aproximativ 0,29% din capitalul social de 14,2 miliarde de lei. Comisia Centrala a Autoritatii Nationale pentru Restituirea Proprietatilor (ANRP) a emis alte 3000 de titluri de despagubire, care reprezinta intre 1,5% si 1,7% din capitalul Fondului Proprietatea. "Conversia acestor titluri in actiuni va fi cu claritate stipulata in ordonanta de urgenta care va stabili modalitatea de conversie", a mai spus oficialul citat de NewsIn.
Pe de alta parte, Alexandru Paunescu a aratat ca Fondul Proprietatea vrea sa obtina actiuni la alte societati pentru a completa iesirile de actiuni de la CEC si Romtelecom. "Nu mai detinem actiuni la aceste societati, detinem practic niste promisiuni de obtinere a sumelor respective din banii obtinuti in urma procesului de privatizare. Dar acestea nu sunt sume certe pentru ca valorile la care se vor vinde cele doua societati sunt necunoscute", a declarat Paunescu. CEC are o marja foarte mare de pret, luand in calcul suma de 500 de milioane de euro, care a fost vehiculata ultima data de catre ministrul Finantelor. "Nu-mi apartine suma aceasta si nu pot spune daca este sau nu asa, poate sa fie 600 sau 700 de milioane de euro, nimeni nu stie", a explicat Paunescu. In ceea ce priveste Romtelecom, presedintele Fondului Proprietatea a mentionat ca nimeni nu stie valoarea portofoliului, iar valoarea actiunilor care va fi pe Bursa ar putea atinge aproximativ 1 miliard de euro. "Totusi este necunoscuta si aceasta suma pe care o vom incasa pentru 25% din actiunile Romtelecom.
Guvernul va decide procentele de investitii ale Fondului
Fondul Proprietatea va incerca sa completeze iesirile de actiuni cu alte active de la alte societati viabile. "Sunt in jur de 20 de societati cu probleme pe care incercam sa le dam inapoi. Avem nevoie de active clare, concrete, care sa completeze aceste iesiri de actiuni fara completarea capitalului social al Fondului Proprietatea", a afirmat Paunescu.
O societate care ar fi cu probleme, cu diferente de capital social, este ALRO Slatina, cu care Fondul Proprietatea se afla intr-un litigiu mostenit de la AVAS cu privire la majorarea capitalului social. Alta societate ar fi Santierul Naval Constanta, unde AVAS nu mai avea niciun fel de actiuni atunci cand ne-a dat noua 3,34%. Celelalte probleme sunt cu societati care sunt in reorganizare, in faliment sau cu pierderi financiare.
Paunescu a mai spus ca Guvernul va decide care vor fi procentele de investitii pentru fiecare categorie de active, prin ordonanta de urgenta care va modifica Legea de functionare 247/2005. "Vor fi stabilite procentajele in care noi putem sa facem investitii in active cotate, necotate, depozite bancare, actiuni derivate. Noi am propus anumite valori pentru aceste detineri, dar altcineva dispune", a explicat oficialul citat de NewsIn. Potrivit lui Paunescu, aceasta va fi numai o politica de investitii provizorie, pana la selectarea unui Administrator al Fondului. Potrivit proiectului de ordonanta de urgenta, Fondul Proprietatea ar putea investi cel mult 20% din activele sale in valori mobiliare si instrumente ale pietei monetare care nu sunt tranzactionate la Bursa, inclusiv actiuni necotate. De asemenea, Fondul va putea investi cel mult 50% din activele sale in instrumente financiare emise de entitati care apartin aceluiasi grup. (G.M.)