Administratia Fondului Cultural National (AFCN) a anuntat cu o zi inainte, prin posta electronica, organizarea, la Timisoara, a unei sesiuni de informare privind a doua sesiune de finantare pe 2006. Intalnirea cu organizatiile si artistii interesati
Administratia Fondului Cultural National (AFCN) a anuntat cu o zi inainte, prin posta electronica, organizarea, la Timisoara, a unei sesiuni de informare privind a doua sesiune de finantare pe 2006. Intalnirea cu organizatiile si artistii interesati a avut loc vineri, 22 septembrie, intre orele 10.00 si 13.00, la Biblioteca Judeteana Timis (Piata Libertatii 4).
Trebuie spus ca sesiunea de informare venea pe un teren absolut virgin: AFCN - care, conform declaratiei de principii "contribuie la cresterea interesului opiniei publice fata de cultura, participarea directa la actul cultural si cresterea numarului de consumatori avizati de cultura" - nu anunta pe site-ul sau nici intalnirea de la Timisoara, nici alte date privind a doua selectie de proiecte (cum ar fi in si pentru ce perioada va functiona ea), mesajul electronic informand doar ca "pachetul de informatii pentru depunerea de solicitari va fi disponibil pe pagina web a AFCN www.afcn.ro, dupa publicarea Ordinului MCC prin care se modifica substantial procedura de concurs" si ariile eligibile (aceleasi ca la prima sesiune - arte plastice si arhitectura, patrimoniu cultural national, patrimoniu imaterial, activitati muzeale, dans, teatru, muzica, management cultural si formare profesionala, si proiecte multidisciplinare).
Probabil ca echipa AFCN care s-a deplasat la Timisoara (inclusiv directoarea Andreea Grecu) stia de-acasa despre ce va vorbi cu artistii independenti si organizatiile non-guvernamentale invitate, dar ce se astepta de la acestia sa spuna si intrebe, de vreme ce "pachetul de informatii" pentru aplicatii si forma finala a Ordinului ministerial de modificare nu sunt cunoscute? Sau sugestia era sa le fie aduse lor la cunostinta in premiera? Ideea de a face sesiuni de informare punctuale asupra a ceva ce nu exista inca, anuntandu-le de pe-o zi pe alta, tine, din nefericire pentru o institutie de care depinde mare parte din cultura romaneasca, de aceeasi lipsa de profesionalism in comunicare (cel putin) recunoscuta a Administratiei Fondului Cultural National. "Opinia publica" la al carei interes crescut pentru cultura contribuie AFCN nu stie, de pilda, nimic despre buna sau mai putin buna desfasurare a proiectelor finantate in primavara (desi cele mai multe s-au incheiat si au fost monitorizate), la fel cum nu stie pozitia AFCN in legatura cu criticile aduse finantarii de reviste si nu va cunoaste niciodata, se pare, criteriile de evaluare ale proiectelor.
Poate n-ar fi fost rau, din acest punct de vedere, ca potentialii candidati la finantarile din aceasta toamna sa se fi grabit sa ajunga la Timisoara: exista mari sanse ca acolo sa se fi spus lucruri de care restul lumii nu va fi niciodata informata.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.