In prezent, cea mai ampla expozitie de carte francofona din Romania, denumita "Literatura francofona de ieri si de astazi", se afla dechisa la Sala Dalles din Bucuresti pana la sfarsitul acestei luni. Evenimentul are doua componente: pe de o parte vor exista trei standuri prezentate de Quebec, Maroc si Grecia care au dorit sa-si prezinte in mod special aparitiile editoriale; pe de alta parte, un important stand amenajat de Xpo Noi, achizitionat de la Paris, prezinta intregul spatiu francofon prin diverse albume de arta, scrieri literare, ghiduri despre si din tarile francofone.
O premiera absoluta in tara noastra este prezenta scriitorilor Africii francofone, publicati in mare parte de prestigioasa editura pariziana Seuil: Léopold S. Senghor (Senegal) cu "Opera poetica" si "Libérté", Alain Mabanckou (Congo-Brazzaville) cu "Verre cassé", Marcel Zang (Camerun) sau Sony Labou Tansi (RD Congo) cu "Les yeux du volcan". Camerunul este reprezentat de Calixthe Beyala, cu "Femme nue femme noire" si "Les arbres en parlent encore", o versiune inedita a Africii vazuta prin ochii unei femei-scriitoare, iar Egiptul de Yasmine Khlat (cu "Le désespoir est un péché"), la randul ei detinatoare a Prix des Cinq Continents de la Francophonie.
O alta sectiune prezenta in cadrul expozitiei este cea a scriitorilor romani aparuti in Franta, in special la prestigioasa editura Gallimard, dar si la alte edituri. De mentionat aici triada clasica Cioran-Eliade-Ionescu, apoi Teatru de I.L. Caragiale (ed. L'Arche), Mircea Cartarescu cu "Orbitor" (ed. Gallimard), Gabriela Adamesteanu cu "Une matinee perdue" (ed. Gallimard) si Petru Dumitriu cu "L'homme aux yeux gris". Canada-Québec este reprezentata de scriitorii Anne Hébert ("Un habit de lumiËre"), Gaétan Soucy ("Music-Hall!"), Marie-Claire Blais ("Dans la foudre et la lumiËre"), Belgia de scriitoarea Ariane Le Fort ("Beau-Fils"), Libanul de scriitorii Dominique Eddé ("Pourquoi il fait si sombre?") si Charif Majdalani ("Emperreur de la terre"), Albania de Izmail Kadare ("Vie, jeu et mort de Lul Mazrek", "Spiritus", "Un climat de folie"). De asemenea, selectia titlurilor din seria Milan Kundera include ultimele romane scurte, scrise in limba franceza, ale autorului ceh. Un alt scriitor ceh prezent este JirÌ Kratochvil cu "Un lamentable Dieu". Georgia este reprezentata de scriitoarea Salomé Zourabichvili ("Une femme pour deux pays"), Rusia de catre Andrei Makine ("Requiem pour l'Est", "La fille d'un hero de l'Union Soviétique"), IrËne Nemirovski ("Suite francaise") si Mikhail Chichkine ("La Prise d'Izmail"), iar Ungaria de Imre Kertesz ("Le chercheur de traces"), Milo Dor ("La Ville blanche") si Agota Kristof cu ("C'est egal"). Franta, la randul ei, este reprezentata de scriitorii Marcel Moreau, Yasmina Reza, Pascal Quignard, Pascal Bruckner, Michel Tournier, Michel Onfray.
Expozitia se desfasoara in cadrul evenimentului Bucarest Francophone si este deschisa publicului intre orele 11.00-19.00.