Premierul Calin Popescu Tariceanu (PNL) si fostul sef al Executivului, Adrian Nastase (PSD), s-au intalnit, vineri, 22 septembrie, la sediul Fundatiei Europene "Nicolae Titulescu", pentru a discuta - spun ei - despre sommet-ul Francofoniei si preg
Premierul Calin Popescu Tariceanu (PNL) si fostul sef al Executivului, Adrian Nastase (PSD), s-au intalnit, vineri, 22 septembrie, la sediul Fundatiei Europene "Nicolae Titulescu", pentru a discuta - spun ei - despre sommet-ul Francofoniei si pregatirea acestui eveniment. Protagonistii intalnirii au fost foarte zgarciti in declaratii, lasand sa planeze o serie de semne de intrebare in privinta subiectelor abordate. Una dintre putinele certitudini este aceea ca Tariceanu a baut un ibric plin in acest weekend, tinand cont ca s-a intalnit atat vineri, cu Nastase, cat si duminica, cu liderii PD, "la o cafea".
Varianta oficiala
Ieri, la iesirea de la DNA, fostul premier a admis ca s-a intalnit, vineri, cu actualul prim- ministru, mentionand ca au discutat despre sommet-ul Francofoniei, pe care Bucurestiul il gazduieste in aceasta saptamana. Adrian Nastase a spus ca l-a invitat pe Tariceanu la sediul Fundatiei Titulescu din str. Kiseleff, propunandu-i ca respectivul imobil sa fie folosit pentru actiuni de mai mica amploare in cadrul Sommet-ului Francofoniei. "Am facut conversatie. Am baut cafea, sa folosesc o formula la moda", a precizat Nastase, adaugand ca propunerea sa a fost acceptata de premier. La randul sau, Biroul de presa al Guvernului a confirmat sec faptul ca premierul a vizitat cladirea Fundatiei Titulescu, la invitatia lui Adrian Nastase, care i-a propus ca sediul sa fie folosit pentru evenimente care au loc in marja Sommet-ului Francofoniei, precum si pentru alte activitati oficiale. Conform Rompres, cei doi au discutat si despre Asociatia de Drept International si Relatii Internationale (ADIRI).
"Prea multa cafea strica"
Chestionati cu privire la intalnirea pe care a avut-o seful lor pe linie de partid cu fostul lider pesedist, mai multi capi liberali - care de obicei tuna si fulgera atunci cand cineva insinueaza o apropiere PNL-PSD - ieri au ridicat din umeri. Liderul deputatilor liberali, Crin Antonescu a aflat de la ZIUA de intalnirea dintre premierii de azi si de ieri ai Romaniei. Luand in considerare si sueta de la Guvern dintre Tariceanu si liderii PD, dar si pe cea cu Nastase, Antonescu a fost de parere ca "prea multa cafea strica". Totusi, el a sustinut ca intalnirea dintre cei doi este una "normala" si a insistat ca Tariceanu nu a facut nimic scandalos. "Chiar eu cand o sa-l intalnesc pe premier o sa-l intreb ce a discutat cu Adrian Nastase", a promis Antonescu, recunoscand ca o intalnire a presedintelui PNL cu o fosta glorie PSD are implicatii de imagine asupra partidului. Si vicepresedintele Puiu Hassoti a mimat "normalitatea" intrevederii celor doi insinuand ca presa face pure speculatii vizavi de acest subiect. "Sunt surprins si amuzat de speculatii", a marturisit Hasotti. Nici la nivel de pozitie oficiala, liberalii nu au nici un chef de precizari, explicatii sau clarificari. "Nu stiu nimic, nu sunt imputernicit sa spun nimic despre asta", ne-a declarat purtatorul de cuvant al PNL, senatorul Varujan Vosganian.
S-a intalnit si cu Voiculescu
Sursele noastre sustin ca Tariceanu si Nastase, care s-au mai intalnit "de doua - trei ori anul acesta", ar fi discutat, vineri, si "subiecte politice de actualitate", fara a preciza insa care ar fi acestea. Cert este ca fostul lider pesedist, contestat astazi de voci mai sonore sau mai stinse din partid, a avut in ultimul timp o agenda politica incarcata, dar nemarturisita. Chiar vineri, inaintea intrevederii cu Tariceanu, Nastase se vazuse cu seful conservatorilor, Dan Voiculescu. De cand s-a retras din prim-planul vietii politice aruncand sageti catre actualii conducatori ai PSD, fostul lider pesedist este intens vizitat si curtat de alte formatiuni. Potrivit surselor noastre, Vadim l-a invitat sa treaca la PRM, promitandu-i un loc pe listele filialei Bucuresti.
Suparat pe liberali
Relatia lui Adrian Nastase cu liberalii este, in prezent, destul de tensionata. Una dintre cauze ar fi sesizarea formulata de deputatul Dragos Ujeniuc, in numele Grupului parlamentar PNL din Camera, prin care se solicita efectuarea de cercetari penale impotriva lui Nastase - pe atunci presedinte al forului legislativ - pentru savarsirea infractiunii de abuz in serviciu contra intereselor publice. Chemat la Parchet in calitate de "faptuitor", Nastase a reclamat Biroului Permanent condus de Bogdan Olteanu (PNL) incalcarea de catre procurori a prevederilor constitutionale care stipuleaza ca parlamentarii nu pot fi trasi la raspundere juridica pentru voturile sau pentru opiniile politice exprimate in exercitarea mandatului. Mai mult, in adresa trimisa Biroului, Nastase a dezvaluit, sugestiv, trecutul politic al procurorului Mihai Sorin Stanescu, fost deputat PNL in legislatura 1996-2000 si ministru al Tineretului si Sporturilor (1996-1997). "La alegerile generale din anul 2000, acesta a candidat, fara a fi ales, pe listele PNL din judetul Giurgiu, liste pe care a candidat si a fost ales si domnul Dragos Ujeniuc. Probabil ca este vorba doar de coincidente!!", subliniaza Nastase. Biroul Permanent al Camerei a luat in discutie sesizarea lui Nastase saptamana trecuta, Olteanu (PNL) solicitand Comisiei juridice din care face parte si Ujeniuc (PNL) un punct de vedere. Solutia conturata in Biroul Permanent este ca, ulterior, Curtea Constitutionala sa se pronunte daca parlamentarii pot fi tratati sau nu ca functionarii publici.
"Politica stiintei"
Revenind la discutia Tariceanu-Nastase purtata in cladirea din Soseaua Kiseleff nr. 47, amintim ca Fundatia Titulescu s-a infiintat in 2002. A primit rapid de la administratia pesedista onoruri (utilitate publica), bani (cateva miliarde ROL) si sediu (un mic palat). Dupa ce Nastase a pierdut puterea, Fundatia s-a trezit si ea stramtorata. In martie 2005, George Potra, director executiv al Fundatiei se plangea ca atat aceasta institutie, cat si ADIRI se afla in incapacitate de a mai functiona ca urmare a lipsei fondurilor si sustinerii financiare din partea noilor guvernanti. Cu acel prilej, Potra sublinia ca in toata activitatea desfasurata, fundatia nu a facut nici un fel de partizanat, ci doar "politica stiintei".
Intalnirea dintre cei doi s-a soldat, potrivit NewsIn, cu promisiunea lui Tariceanu de a interveni la Guvern pentru ca MAE sa reia finantarile sistate in anul 2005 pentru Fundatia patronata de Adrian Nastase.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.