Romania va pune la dispozitia Republicii Moldova experienta pe care a acumulat-o in procesul de aderare la Uniunea Europeana, a declarat, ieri, presedintele Senatului, Nicolae Vacaroiu, aflat intr-o vizita de doua zile la Chisinau, transmite Mediafax
Romania va pune la dispozitia Republicii Moldova experienta pe care a acumulat-o in procesul de aderare la Uniunea Europeana, a declarat, ieri, presedintele Senatului, Nicolae Vacaroiu, aflat intr-o vizita de doua zile la Chisinau, transmite Mediafax. "Integrarea Republicii Moldova presupune consecventa si vointa politica. Va trebui sa gasim calea pentru accesul Republicii Moldova la UE intr-o perioada cat mai scurta", a spus Vacaroiu. Mesajul a fost reluat, la Iasi, de ministrul de Externe Mihai Razvan Ungureanu, potrivit caruia, dupa aderarea Romaniei la UE, legaturile Bucurestilor cu Chisinaul vor fi mai stranse. "Speram ca sansa de prosperitate pe care o oferim sa fie valorificata. De asemenea, ne asteptam la mai multa substanta in angajamentele politice fata de Bucuresti", a declarat seful diplomatiei romanesti, citat de Mediafax. La randul sau, presedintele Traian Basescu a declarat pentru Deutsche Welle ca UE ar trebui sa gaseasca o solutie pentru a oferi Balcanilor de Vest si Moldovei perspective europene. Intrebat daca considera ca, dupa aderarea Romaniei si Bulgariei, posibil si a Croatiei, extinderea UE se va termina sau daca sustine oferirea sansei de a se alatura Uniunii unor tari precum Ucraina, seful statului a raspuns: "Este dificil de evaluat cand - sau daca - UE ar trebui sa ofere Ucrainei optiunea de a deveni membru. Ce este sigur este ca, inainte de a se gandi la Ucraina, UE trebuie sa rezolve una din marile probleme. Trebuie sa gaseasca o solutie care va oferi o perspectiva europeana permanenta Balcanilor de Vest si Republicii Moldova". Basescu a adaugat ca, inainte de a se gandi la Ucraina, UE trebuie sa gaseasca o solutie de garantare a securitatii pentru zona Marii Negre.
Transnistria, pe agenda intrevederilor
Daca vizita presedintelui Senatului Romaniei a avut drept scop consolidarea relatiilor moldo-romane, care "nu au fost intotdeauna la nivelul asteptarilor", potrivit lui Nicolae Vacaroiu, agenda intrevederilor cu autoritatile de la Chisinau a inclus, printre altele, subiecte precum regimul de vize pentru cetatenii moldoveni, conflictul transnsitrean, dar si problema manualelor de istorie integrata. Referitor la acest ultim aspect, Vacaroiu s-a declarat surprins de reactia pozitiva a sefului statului moldovean, Vladimir Voronin, care i-a promis ca va avea o serie de intalniri cu mediul academic pe aceasta tema. "Din experienta mea, istoria nu trebuie sa cada in pacatul influentei factorului politic, ci trebuie s-o scrie istoricii. In al treilea rand, simteam nevoia unor dezbateri in mediul academic", a spus Vacaroiu.
In ceea ce priveste problema acordarii cetateniei romane moldovenilor, presedintele Senatului a afirmat ca se va consulta cu MAE roman pentru a se gasi o formula de inlesnire a procesului, insa a adaugat ca reducerea termenelor de aprobare a solicitarilor referitoare la cetatenie tine de Ministerul roman al Justitiei.
Referitor la subiectul transnistrean, Vacaroiu a concluzionat, in urma discutiilor purtate la Chisinau, ca "singura solutie viabila este cea care pleaca de la independenta Republicii Moldova, integritate teritoriala si respectarea suveranitatii" acestei tari. "Administratia de la Tiraspol este nelegala, rezultatele referendumului nu le ia nimeni in considerare, totul este o mascarada, dar a ingreunat gasirea unei solutii", a spus Vacaroiu.
La randul sau, partea moldoveana a profitat de ocazie si a felicitat in avans Bucurestii pentru performantele care au dus la aderarea Romaniei la Uniunea Europeana.
Astfel, cu o zi inainte de prezentarea Raportului de tara, presedintele Parlamentului moldovean, Marian Lupu, s-a declarat convins de certitudinea termenului de 1 ianuarie 2007. (D.E.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.