Cea de-a XXVI-a Adunare Generala a Asociatiei Internationale a Primarilor Francofoni (AIMF) incepe astazi la Bucuresti, cei peste 200 de participanti venind sa-i impartaseasca gazdei lor, Adriean Videanu, aspecte din experienta proprie privind partic
Cea de-a XXVI-a Adunare Generala a Asociatiei Internationale a Primarilor Francofoni (AIMF) incepe astazi la Bucuresti, cei peste 200 de participanti venind sa-i impartaseasca gazdei lor, Adriean Videanu, aspecte din experienta proprie privind participarea cetatenilor la punerea in practica a politicilor de dezvoltare locala. Reuniunea are ca tema "Orasul si educatia civica", si va dura doua zile, desfasurandu-se in deschiderea sommet-ului francofoniei. La sedintele de deschidere si de inchidere ale manifestarii vor participa Presedintele Republicii Franceze, Jacques Chirac, si presedintele Romaniei, Traian Basescu. Lucrarile sunt organizate pe trei sectiuni: Crearea unor spatii propice schimbului de idei cu populatia pentru favorizarea participarii cetatenilor, Statul civil si Agenda locala 21 - vectori ai educatiei civice, precum si Tehnici de informare in vederea consolidarii educatiei civice.
Si-au confirmat participarea 98 de delegatii, formate din 240 de primari, viceprimari, sau alti reprezentanti ai administratiilor oraselor francofone, membre AIMF, precum si reprezentanti ai asociatiilor nationale ale oraselor ce au statut de observator. Suma alocata pentru acest eveniment este de 800.000 de euro, jumatate de la bugetul de stat si jumatate din bugetul Capitalei.
Programul de astazi, la Centrul de conferinte World Trade Center, cuprinde Reuniunea biroului AIMF, prima sedinta plenara a Adunarii Generale a AIMF si alegerea noului birou al AIMF. Pentru aceasta dimineata a fost programata si o vizita la punctele de interes turistic din Capitala. Seara, la dineul oficial oferit de primarul general Adriean Videanu la Palatul Snagov, moderatoarea serii, Mihaela Radulescu, va prezenta oaspetilor momentele artistice, concepute pentru a pune in valoare atmosfera specifica Bucurestilor: moment de pantomima a trupei Dan Puric, muzica de fanfara, recital Loredana si Taraful Agurida, vor fi prezente personaje din "Micul Paris", iar finalul va fi marcat de un spectacol de artificii.
Pentru maine sunt programate cea de-a doua sedinta plenara a Adunarii Generale a AIMF, reuniunea celor 15 membri ai noului birou, lucrari pe comisii ale Adunarii Generale, precum si adoptarea Declaratiei primarilor francofoni. Bertrand Delanoe, presedintele AIMF si primar al Parisului, va oferi Cina Oficiala la Cercul Militar. (Magda SEVERIN)
Administratiile financiare, inchise
Administratiile financiare de sector vor fi inchise in perioada sommet-ului Francofoniei, in zilele de 27, 28 si 29 septembrie. Potrivit unui comunicat al Directiei Generale a Finantelor Publice Bucuresti, pentru buna desfasurare a activitatii agentilor economici, Trezoreria Municipiului Bucuresti si Trezoreriile celor 6 sectoare vor functiona in program normal in perioada mentionata. Astfel, societatile se pot adresa Trezoreriei Municipiului Bucuresti, din B-dul Splaiul Independentei nr. 6-8, si trezoreriilor Sector 1 str. Dimitrie Gerota, Sector 2 - B-dul Ferdinand 89A, Sector 3 - str. Ciresului nr. 6, Sector 4 - B-dul Pieptanari nr. 31, Sector 5 - B-dul Natiunilor Unite nr. 6-8 si Sector 6 - Calea Giulesti nr. 3. Punctele de lucru ale Trezoreriilor din sediile Administratiilor Financiare vor fi inchise. (A.G.C.)
Prezenta libaneza, in continuare incerta
Cu doar cateva zile inainte de debutul Sommet-ul Francofoniei, prevazut sa se desfasoare la Bucuresti in perioada 28-29 septembrie, autoritatile de la Beirut nu au decis inca la nivel oficial cine va reprezenta Libanul la eveniment, transmite Mediafax. "Romania, tara-gazda a acestui eveniment, nu l-a invitat pe presedintele (Emile Lahoud, n.red.). Este vorba despre o incalcare a regulilor constitutionale pentru presedinte, care a declarat ca nimeni nu se va deplasa la Bucuresti daca el nu va fi invitat", a declarat, ieri, ministrul libanez al Culturii, Tarek Mitri. "Premierul Fouad Siniora a primit o invitatie pe care mi-a transmis-o mie", a adaugat oficialul de la Beirut. "Incercam sa gasim o solutie pentru aceasta problema complicata. Ar fi regretabil ca Libanul sa nu fie reprezentat. Insa prezenta mea (la sommet, n.red.) ar trebui oficializata cat mai curand", a completat Mitri. Declaratiile oficialului libanez intervin in contextul in care secretarul de stat pentru Francofonie, Cristian Preda, a declarat, saptamana trecuta, ca Beirutul a confirmat participarea la sommet-ul Francofonie "la un nivel inalt", urmand sa participe atat la reuniunea ministeriala, prevazuta pentru astazi, cat si la sommet-ul propriu-zis. Presedintele pro-sirian Emile Lahoud este boicotat de puterile occidentale, in conditiile in care mandatul acestuia ar fi trebuit sa expire in 2004, insa a fost prelungit cu inca trei ani, sub presiunile Siriei, aminteste Mediafax. (D.E.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.