Parsiv, in ziua in care s-a nascut primul pitic de gradina, soarele a rasarit la fel, iar apele nu s-au revarsat. Nemasurabila insa, a variat, in jos, inteligenta planetei, in favoarea unui sentiment de caldura sufleteasca, de amicitie, de mimimi si mumumu.

Piticii de gradina se impart in multe categorii, printre cele mai cunoscute se gasesc: cei luciosi, cei crapati, piticii in grup si Isusii. Piticul de gradina este pe un trend ascendent. Chiar daca a murit americanul, nu se simte.
Piticul lucios. Piticul lucios nou-nout face sa tresalte inima oricarui trecator prin fata curtii, indiferent daca este vorba despre o constructie modesta sau un palat. Piticul de palat aduce insa cu el cate ceva in plus. A) dovedeste o data in plus bunastarea, B) modifica scara valorilor artistice. Prin vizionari repetate si inmultirea locurilor in care se pot intalni nanii, omua€™ incepe sa simta ca marmura asortata cu ghips colorat este visul lui de o viata.
PITICUL CRAPAT. Apartinatorii acestei specii au realizat deja o relatie speciala cu proprietarii lor si aproape ca nu mai pot fi inlocuiti. Piticul crapat a fost martorul atator intamplari, incat a devenit un prieten mut, bun ascultator si incasator. Piticul a indurat stoic intemperii, asteptandu-si stapanul sa vina de pe unde umbla teleleu. De cate ori nu s-a intamplat sa asculte lungi monoloage fie despre prostia organica a nevestei omului, fie despre amantul acesteia, fie despre orice alte prostii. Si nu o data, pentru ca zambea ca prostul fara oprire in fata nenorocirilor, si-a luat un picior pe cocoasa. Copiii il admira in general, dupa care il iau de peste gard la tinta cu pietre. Piticul crapat are o viata grea, dar sigura, spre deosebire de piticul lucios de palat, care e schimbat de cate ori capata o oarescare patina.

PITICII IN GRUP. Am cautat o vreme originea piticilor. Am batut internetul in lung si in lat, dar fara succes, pentru ca nici chef nu prea aveam de subiect. Am intalnit o gramada de oferte, am vazut chiar si pitici second-hand, dar de mama lor n-am dat. Pentru un profan in ale liliputanismului, asa ca mine, obiectul numit ""pitic"" poate sa provina fie din mituri, fie din povestea Alba-ca-Zapada. Sa nu uit, piticul alb ca zapada poate fi intalnit in atelierele de creatie inainte de vopsire. Prin hidosenia lui, creatura aflata in aceasta faza de executie scapa de incadrarea la kitsch, am incheiat paranteza. Piticii in grup au tot felul de activitati, unele comune, clasice (beau, fumeaza, calaresc porci etc.), altele adaptate timpurilor noi. Piticul cu mobil este deja o piesa clasica, dar cu laptop insa - nu. La fel cel cu diplomat si costum, cel cu sombrero, cel cu bec si cu panou solar. Si am mai vazut unul care bagase mana pana la cot in fundul unei rate si parea multumit de asta, la fel ca si rata de altfel. Spuneam de Alba-ca-Zapada... rar, dar totusi implacabil, grupurile de sapte pitici ajung sa fie completate cu numerele 8, 9, 10 s.a. Intotdeauna iti doresti mai mult, iar imaginatia nu cunoaste limite, conform unor studii realizate de cercetatorii bulgari. Deci, un leu care rage catre fundul frumoasei (sic) printese e o chestiune fireasca. La fel si iepurua€™ cu expresia afectata de o boala de ficat, un cap mai inalt decat toti ceilalti. In mod surprinzator, nu exista Gulliveri insotiti de restul povestii, nici macar pe sub mana. Asta poate pentru ca respectiva carte a fost scrisa mai mult ca o parodie politica a vremurilor lui Swift. Parca n-ai vrea sa investesti in liniste si sa te trezesti cu un Boc in curte, tinand de haturile unui carucior, tras de o gramada de magari prostanaci, si incercand sa calce o bunicuta verde-rosie. Suna ca dracua€™.

BUHAIALA. Plictisita de aceleasi fete de ghips, Alba-ca-Zapada s-a pus pe baut cu doua maini