Depozitele de deseuri radioactive din Europa de Est, in principal cele din Serbia, Romania si Bulgaria, au intrat in vizorul retelei teroriste Al-Queda, care ar putea obtine astfel materialele necesare fabricarii unei bombe radiologice, informeaza pu
Depozitele de deseuri radioactive din Europa de Est, in principal cele din Serbia, Romania si Bulgaria, au intrat in vizorul retelei teroriste Al-Queda, care ar putea obtine astfel materialele necesare fabricarii unei bombe radiologice, informeaza publicatia electronica WorldNetDaily.
Dezvaluirile au fost facute de Joseph Farah, expert american in chestiuni de securitate. Potrivit informatiilor de care Farah le-a obtinut de la surse din cadrul serviciilor britanice de spionaj, doi specialisti ai retelei Al-Queda au vizitat recent cel mai vulnerabil depozit de deseuri radioactive din lume, unde sunt stocate mai mult de doua tone de uraniu imbogatit si plutoniu pentru uz militar. Depozitul, pazit doar de gardieni inarmati cu pistoale, se afla in incinta fostului Institut National pentru Stiinta, in localitatea sarba Vinca, situata la 16 kilometri sud de Belgrad. Un raport pe care Joseph Farah l-a obtinut de la MI6 considera depozitul drept "visul oricarui terorist", opinie impartasita si de Michael Durst, director in cadrul Agentiei Internationale pentru Energie Atomica (AIEA).
Tinta Vinca
"Baza de la Vinca se afla pe lista cu cele mai vulnerabile depozite de uraniu. In prezent, locatia este vulnerabila la un atac organizat", a explicat Durst, citat de Mediafax. Institutul National pentru Stiinta de la Vinca a fost inchis in 1984, iar de atunci intreaga aparatura a fost abandonata. Durst a confirmat ca in baza sarba exista o cantitate importanta de materiale nucleare, depozitate intr-un bazin de alimentare a fostului reactor. "Exista instalatii similare in Bulgaria si Romania. Insa baza de la Vinca este cea mai vulnerabila din lume", a explicat reprezentantul AIEA. "Depozitul de la Vinca este unic din punctul de vedere al cantitatii de uraniu, peste doua tone. Personalul care asigura intretinerea Institutului se straduieste sa faca fata situatiei. Insa salariile sunt foarte mici, iar unii angajati ar putea fi tentati sa vanda materiale radioactive sau sa permita accesul teroristilor in incinta Institutului. Ar trebui sa fie un furt organizat pentru transportarea materialelor de fisiune nucleara", a explicat Durst.
Sprijinul crimei organizate
Agentii MI6 i-au urmarit pe cei doi membri Al-Queda care au vizitat baza de la Vinca, afland ca acestia au fost ajutati de o organizatie criminala din Peninsula Balcanilor, specializata in furturi de mare amploare. Organizatia criminala este condusa de Semyon Iukovici Mogilevici, seful clanului "Rasaritul de soare", cea mai mare retea mafiota din Europa de Est. Potrivit Ministerului britanic de Interne, "Mogilevici este unul dintre cei mai periculosi infractori din lume", organizatia sa ocupandu-se cu traficul de persoane, armament si droguri, precum si cu activitati de spalare de bani. Potrivit reglementarilor internationale, materialele radioactive trebuie sa revina in tarile de origine, in acest caz fostei Uniuni Sovietice. Problema este ca Rusia nu are fonduri pentru efectuarea transportului, estimat la aproximativ 100 de milioane de dolari. (M.A.B.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.