Ieri am aflat ca nu mai este sange pentru romanii internati in Bucuresti! Pentru ca onor autoritatile Romaniei au decis sa puna de o rezerva speciala destinata eventualului uz al inaltilor oaspeti la "sommet"-ul francofoniei. Esti ranit sau bolnav, stai si mori in propria-ti balta de sange, ca oricum n-ai cum sa strabati Capitala blocata, iar salvarile sunt rezervate tot francofonilor.
Autoritatile care se dau peste cap de luni de zile sa ne binedispuna cu summitul lui peste nu s-au gandit ca din milioanele de euro plasate prieteneste pentru o propaganda desantata de tip proletcultist sa bage si de-o mica afacere sanguina.
Am stat ieri si am facut o ancheta prin redactie cu intrebarea: la ce credeti ca foloseste Romaniei summitul francofoniei? Raspunsul a venit de la sine in capul colegilor mei, rezistenti la manipularile nesimtite ale tuturor regimurilor post-Ceausescu, Iliescu-Constantinescu-Basescu: trebuia sa ii pupam si "derriere"-ul lui Chirac! Barbatii au fost mai directi, abordand fenomenul care bantuie Cotrocenii, al "sucer"-ului licuriciului mai tare si mai mare.
Reprezentantul Ministerului de Externe, Cristian Preda si colega sa de la Cultura si Culte, Delia Mucica, s-au caznit sa ne prezinte cu aceeasi limba etern guvernamentala de lemn avantajele "sommet"-ului: dansam pe "ritmuri francofone" din Vietnam, Djibuti si Congo (sa nu uitam si de francofoana Bulgarie!). Chiar si presedintele Traian Basescu pare sa fi fost obligat sa ia niste lectii de "langue des bois" elevata desi Capitanul le-a explicat parlamentarilor europeni de la Consiliul Europei ca pe mare "English saves you", mai, nemarinarilor! Lipitorile permanente din banul public sug deja miliarde de lei de cand s-a hotarat oficial sa o sugem si de la "le petit" licurici, ca sa ma exprim in limbaj prezidential. Rezultatele le vedem cu ochiul liber: traim in Bucurestiul lui Potemkin! In timp ce gropile din cartiere ne distrug zilele, artera "zero" e asfaltata sezonal, cu voie de la stapanire. Nu s-au gasit bani trei luni de vacanta pentru renovarea scolilor si dam ca boii din buzunar pentru bannere care ne spun noua, bucurestenilor, ca se tine "sommet"-ul in Bucuresti. Ca si cand cosmarul stradal de pana acum si cel care vine nu ne-ar fi facut sa stim destule. Un site special creat de "link"-urile din Ministerul de Externe www.sommet-francophonie.org, total in frantuzeste - deh!, pentru tot romanul - vopseste realitatea in stil guzganesc-rozaliu, a la "L'Čternelle et fascinante Roumanie", pentru francofonii interesati de noi din Gabon, Senegal si Burkina Faso. Aici se doreste incantarea stupida si mincinoasa cu imagini dintr-un mic Paris aproape disparut, in care monumentele istorice sunt distruse deliberat de picamarele prietenilor lui Adriean Videanu, secretarul general al Partidului Democrat, purtator de cuvant al Aliantei Dreptate si Adevar si primar general al Capitalei, "garantat" de Traian Basescu, cu pretentii (in van) la Partidul Popular European (catolic!). De ce nu s-au gandit de exemplu creatorii necunoscuti ai site-ului - o firma care nu-si ofera nici macar coordonatele - sa prezinte frumoasa Catedrala catolica Sfantul Iosif si imaginea grotesca a monstrului care se ridica alaturi in ciuda protestelor Papei si ale bucurestenilor? Nu sunt oare majoritatea tarilor francofone catolice? Sau poate au lasat balta importanta religiei in Europa crestina inspirati fiind de grozavenia unui eseist-filosof care afirma la recent incheiatul congres european de istorie a religiilor ca el spera la o forma de conciliere intre "fundamentalismul anumitor popoare estice si ateismul luminat al unor popoare vestice". Exista asadar "popoare estice fundamentaliste" si popoare vestice atee, "luminat atee" si nici noi si nici ele nu stiu.
Romania potemkienista se manifesta la toate nivelele, politic, economic, cultural, subjugata si sufocata de 16 ani de aceeasi retea cu filiatii ex-sovietice. S-au gasit de-a lungul ultimilor ani post-Ceausescu sute de milioane in valuta forte, din banul public, pentru promovarea celor mai fanteziste proiecte: de la "iluminari atee" la asfaltari si reasfaltari grandioase. Educatia si sanatatea neamului acesta au fost scuipate cu nesimtire de toate guvernarile micilor ceausesti de sub Iliescu, Constantinescu si, mai nou, de pe langa Basescu. In timp ce ne frantuzim cu file de somon si graseieri palatale savante, copiii nostri dardaie prin scoli imputite iar batranii mor pe capete fara de sange. E bine ca exista sange rezervat la "protocol", pentru "dragii nostri oaspeti de peste hotare". La intrarea in parcul Herastrau a fost instalata pentru le petit big brother Jacques Chirac statuia lui de Gaulle, izbitor de asemanatoare cu a lui Stalin, aflata exact pe acelasi loc pana la moartea sa. S-a schimbat ceva in mentalitatea guvernantilor? Dupa ce am smuls bucati din trupul Romaniei pentru Stalin, poporul rus si Uniunea Sovietica acum "facem totul" pentru Uniunea Europeana si licuricii ei. Romcim-ul s-a dus demult; Sidex-ul asijderea, pe nasturi; Apa Nova frantuzeasca ne-a inundat "micul Paris"; presedintia austriaca a UE a incasat "intamplator" companii strategice pentru soarta unui stat: Petrom si BCR, fostul imperiu ajungand acum, pentru prima oara in istoria sa, pana la Marea Neagra. Urmeaza presedintia Germaniei: CEC, ceva?!
Falsi idoli, statui de gips spoite cu aurolac, filosofo-disidenti de Primaverii sau Paris si adulatorii lor, sugatori la licurici de toate marimile, nu au fost in stare, in 16 ani, inainte de a calca in picioare resursele acestui neam, sa construiasca pentru natiunea pe care pretind ca o servesc o doctrina nationala. Stie cineva ce urmeaza dupa ce intram in UE? Avem o strategie a Romaniei? Mai exista acest stat pe harta Europei?
Romania este in deriva. A auzit oare Traian Basescu si de Marin Preda, chiar daca nu l-a decorat in masa cu tot felul de comete literar-artistice? Moromete: "Unde mergem domnule?"
PS: Unul din putinii opozanti ai regimului comunist, Dan Petrescu, ne scrie pe o tema care a infierbantat opinia publica saptamana trecuta, plasand un membru al Colegiului CNSAS la marginea legii: "Oare cand Dinescu si-a scos masa in fata la CNSAS si a inceput sa sporovaiasca, nu trebuia cineva sa cheme Politia?" Sotia sa, Tereza, sora regretatului Ioan Petru Culianu, adauga: "...si Salvarea!"