Tichetele de asteptare. Programarea. Queue Management Systems - adica solutii integrate pentru gestiunea cozilor. Sunt cateva metode de combatere a statului la rand in fata ghiseelor. Tratamentul este propus de un cititor al Jurnalului National, care a participat la un seminar organizat in Lisabona pe aceasta tema.

Exasperare - Stau la rand pana la adanci batraneti

Cozi la doctori, la medicamente compensate, la banca sa-si ridice pensia. Dupa o viata de munca, pensionarii din Romania isi petrec batranetile stand la rand. Dar, in ""marinimia"" sa, statul le ofera si o sansa de relaxare. 18 zile intr-o statiune balneoclimaterica, unde sa-si trateze reumatismul sau artrita. E singura vacanta pe care pensionarii si-o pot permite. Pentru ea sunt nevoiti sa mai stea o data la coada.

Citeste si:

In fata ghiseelor Casei de Pensii a Municipiului Bucuresti ajung la fiecare inceput de luna sute de batrani. Sunt bolnavi si asteapta un bilet la tratament, oriunde s-o milostivi statul sa-i trimita. Toti sunt constienti ca ""vacantele"" subventionate sunt foarte putine. Nu ajung nici macar pentru jumatate din ei. Dar au alergat sarguinciosi sa adune toate hartiile, copiile si actele necesare pentru completarea dosarului.
Spera ca tot chinul sa nu le fi fost in zadar si privesc cele trei saptamani de relaxare pe care, Doamne-ajuta, le asteapta ca pe o mana cereasca. Stiu de anii trecuti ""regulile"" calvarului prin care trebuie sa treaca. Nu s-a schimbat nimic. Doar numarul biletelor a fost redus la jumatate. Asa ca la coada se sta ""la noroc"". Unii vin de cateva luni si nici pana acum n-au reusit sa prinda un bilet. Altii sunt mai norocosi. Daca in provincie inca se mai fac liste cu numere de ordine, in Capitala s-a renuntat la ele. Regula e simpla - primul venit, primul servit.
CIFRE. In Bucuresti sunt inregistrati peste 500.000 de pensionari, iar in acest an au fost repartizate doar 19.600 de bilete subventionate, din care 2.800 sunt gratuite. Teoretic, batranii au de ales intre 26 de statiuni balneoclimaterice precum Sovata, Herculane, Amara, Tusnad sau Govora. Practic, insa, doar primii care ajung in fata ghiseului de la Casa de Pensii pot opta. Ceilalti se aleg cu ce mai ramane. Chiar si asa, batranii nu renunta. Nu isi permit sa plateasca o vacanta all-inclusive si spera sa obtina una pentru care vor da doar jumatate din pensie.
CU NEPOTII. De la ""meseria"" de bunic nu poti abdica. Mai ales ca nepoteii sunt in vacanta si copiii la serviciu. Asa ca ""aia micii"" sunt plimbati pe la toate cozile pe unde are mamaie sau tataie treaba. La medicul de familie sau la spital, dupa adeverinte, la biroul de copiat acte si, in final, la Casa de Pensii. Sediul de pe Calea Vitan nr. 6, unde sunt arondati pensionarii din Sectoarele 3, 4 si 6, arata dimineata ca un parc. Noroc ca sala imprejmuita de ghisee e destul de mare si copiii se pot juca in voie.
Daca devin prea galagiosi, exista intotdeauna prin preajma un agent de paza imbracat in negru care poate fi folosit pe post de Bau-Bau: ""Stai cuminte, mamaie, ca te cearta nenea..."", se aude in sala la rastimpuri catre vreun pusti care a depasit limita admisa de decibeli.
E uimitor cum, cu cat se apropie mai mult de ghiseul functionarei, blanzii bunici se transforma in zmei. Pentru a evita incidente neplacute cu batrani lesinati la coada de caldura sau de oboseala, angajatii institutiei au pus chiar in fata geamului cu taietura semicirculara cateva scaune. Pensionarii insa evita sa le foloseasca. Stiu bine ca, o data iesiti din rand, le va fi greu sa mai intre. Pentru ca in fata coada se lateste si devine ciorchine, iar oamenii incep sa se certe cine a fost in fata cui.

NEOBOSITI. La Casa de Pensii, nici o zi fara coada