Episcopul reformat Laszlo Tokes s-a adresat protestatarilor din Budapesta in cursul manifestatiei de sambata, desfasurata in Piata Kossuth, informeaza Rompres.
"Am venit aici din initiativa proprie, simtind ca politicienii i-au lasat
Episcopul reformat Laszlo Tokes s-a adresat protestatarilor din Budapesta in cursul manifestatiei de sambata, desfasurata in Piata Kossuth, informeaza Rompres.
"Am venit aici din initiativa proprie, simtind ca politicienii i-au lasat singuri in strada pe protestatari. Am simtit in adancul sufletului meu ca poate oamenii sunt dezorientati, nu stiu cum sa se organizeze, in ce directie sa se indrepte, cum sa fie uniti, avand nevoie de ajutor in acest sens, pentru ca demonstratia de strada sa capete amploare, sa capete forma si forta politica", a precizat Laszlo Tokes pentru Rompres.
Adresandu-li-se manifestantilor din Piata Kossuth, episcopul Tokes le-a spus ca "Iisus Hristos elibereaza nu numai din inchisori sau din lagare de concentrare, ci si de delicte. Aceasta expresie a avut o semnificatie mai adanca, deoarece comunismul a fost o dictatura construita pe minciuni si delicte". El a insistat asupra faptului ca nu este suficient sa darami peretii inchisorilor, asa cum a fost daramat de exemplu si Zidul Berlinului, ci este nevoie ca si regimurilor bazate pe minciuna, aflate dincolo de aceste ziduri, sa le li se puna capat, fiind necesara o curatenie generala. "De fapt si in Romania vedem in prezent acest lucru, cel mai elocvent exemplu fiind scandalul creat in cazul CNSAS-ului, scandal care dovedeste ca trecutul nu poate fi ascuns pur si simplu sub covor. Nu se poate, deoarece aidoma apei de izvor, si trecutul va iesi odata si odata la suprafata, la lumina zilei", a adaugat Laszlo Tokes.
La Budapesta, ca la Bucuresti
In ceea ce priveste manifestatiile din Piata Kossuth, episcopul Tokes le-a comparat cu manifestatiile din 1990 care au avut loc in Piata Universitatii din Bucuresti, exprimandu-si speranta ca manifestatiile de la Budapesta vor avea acelasi final ca si cele de la Bucuresti, care s-au incheiat, din cate se stie, cu demisia prim-ministrului roman de la acea vreme, Petre Roman. "In opinia mea, manifestatiile de la Budapesta nu mai sunt neaparat problema FIDESZ (Federatia Tinerilor Democrati, principalul partid de opozitie din Ungaria) sau MSZP (Partidul Socialist Ungar, aflat la guvernare), ci sunt o adevarata problema nationala. Partidul poate sa fie de dreapta sau poate sa fie de stanga, dar nu se poate lipsi de increderea poporului sau. Iar daca face acest lucru, va fi sanctionat de cetateni, care se vor simti jigniti, atinsi in demnitatea lor. Iar comunismul, trebuie spus acest lucru, a tavalit in noroi demnitatea oamenilor, in fiecare tara facand-o intr-un mod specific. De pilda, Ceausescu a dorit sa faca o 'Romanie Mare', in vreme ce MSZP, comunistii de la Budapesta, nu respecta nici macar o "Ungarie Mica", la care ar renunta pentru a-si rezolva interesele", a adaugat Laszlo Tokes.
Episcopul reformat a mai aratat ca, daca poporul ungar va fi consecvent si isi va continua aceste manifestari de protest, premierul Gyurcsany Ferenc nu va mai avea incotro si va trebui sa demisioneze. "Nu pot insa spune daca aceasta va fi sau nu o victorie a manifestantilor, deoarece, asa dupa cum a mintit si pana acum, premierul Gyurcsany minte si acum. De pilda, afirma ca este puternic si conduce guvernul pe baza Constitutiei, chiar daca, de fapt, legitimitatea lui a scazut la cote forte mici. Si, cu toate acestea, minte spunand ca totul este bine si multumeste populatiei pentru acest lucru. In aceste zile. Puterea sustine ca este tare si lucrurile merg spre bine, insa cred ca atat in MSZP, partidul lui Gyurcsany Ferenc cat si, de altfel in intreaga coalitie aflata la guvernare, exista mari disensiuni", a conchis Episcopul Laszlo Tokes.
30000 de unguri anti-Gyurcsany
In jur de 30000 de persoane au protestat pasnic, sambata seara, in Piata Kossuth Lajos, din spatele cladirii Parlamentului de la Budapesta, informeaza Rompres. Vremea insorita i-a indemnat pe tot mai multi budapestani, si nu numai, sa ajunga in Piata Kossuth, in vederea mitingului de protest programat pentru sambata seara, acestia fiind "dotati" cu drapele ungare, cu diferite lozinci, iar unele tinere au folosit pentru a-si impleti parul, panglici tricolore, in culorile drapelului ungar, rosu - alb - verde.
Dupa modelul romanesc de la Revolutia din decembrie 1989, unii dintre manifestanti aveau drapele nationale ungare la care stema fusese decupata. De cealalta parte a "baricadei" se afla un mare numar de forte de ordine, pregatite sa intre in actiune la nevoie, "la vedere" aflandu-se doar lantul de scutieri aflati in "zona neutra" dintre cladirea Parlamentului si manifestanti. La fel ca in seara precedenta, pe podiumul improvizat din spatele cladirii Parlamentului au urcat numerosi vorbitori, leit-motivul discursurilor acestora, ca si principala scandare a manifestantilor fiind solicitarea demisiei premierului Gyurcsany Ferenc. (D.E.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.