Anul trecut in luna noiembrie SC Fene Grup SA, apartinand deputatului liberal Relu Fenechiu, a semnat un contract privind efectuarea unor lucrari de imbunatatiri funciare pe o suprafata de 54 hectare, in comuna Dolhesti.
Daca valoarea contractu
Anul trecut in luna noiembrie SC Fene Grup SA, apartinand deputatului liberal Relu Fenechiu, a semnat un contract privind efectuarea unor lucrari de imbunatatiri funciare pe o suprafata de 54 hectare, in comuna Dolhesti.
Daca valoarea contractului incheiat initial era de 3,3 miliarde fara TVA (330.000 RON) printr-un act aditional semnat pe data de 13 septembrie 2006 cu Directia Agricola, s-a ajuns la o valoare de 3,7 miliarde lei (370.000 RON). Asta in conditiile in care proprietarii terenurilor, taranii din Dolhesti, s-au plans ca in urma lucrarilor efectuate de SC Fene Grup SA suprafata de teren nu mai putea folosi la nimic. Nu mai crestea nici macar iarba astfel incat taranii nu aveau cu ce-si hrani animalele. Muncitorii lasasera in urma numai mormane de pamant. In plus, se puteau vedea balti imense pe locurile unde odata era o pajiste. Un lucru la fel de grav este ca teava care alimenteaza cu apa potabila comuna Dolhesti a fost taiata datorita unor asa-zise lucrari de captare a izvoarelor subterane. Satenii nu mai aveau apa, dar nici izvoarele nu au fost captate. Toata apa subterana se ridica la suprafata, baltind terenurile, si nu este dirijata prin tevile montate de firma, asa cum ar fi trebuit. Datorita acestor lucrari, un drum satesc a fost inundat. Nici carutele nu mai pot intra pe acest drum si, prin urmare, nici nu poate fi vorba de intrarea unor utilaje agricole pentru a lucra pamantul. Dupa ce au realizat dezastrul, muncitorii firmei lui Fenechiu au luat utilajele si au plecat deoarece lucrarile au fost oprite din lipsa de fonduri. Acum Ministerul Agriculturii a alocat din nou fondurile necesare si lucrarile au reinceput de cateva zile. "Au venit din nou sa lucreze cu utilajele. O sa vedem ce o sa se intample la sfarsit poate o sa se remedieze situatia. Vedem la receptie", ne-a declarat, Gelu Iaco, primarul comunei Dolhesti. Realocarea fondurilor necesare pentru anul acesta a dus la incheierea actului aditional mentionat, dar acest lucru nu explica deloc majorarea valorii din contractul incheiat anul trecut. Conducerea Directiei Agricole nu a reusit sa explice majorarea valorii contractului. Datele statistice arata ca, in ultimul an, rata inflatiei a fost in continua scadere si in aceasta situatie nu au fost solicitate lucrari suplimentare, astfel incat majorarea valorii contractului sa aiba o oarecare justificare.
Fara experienta
Cotidianul ZIUA de Iasi a atras atentia in mai multe randuri asupra faptului ca situtia jalnica de la Dolhesti se datoreaza faptului ca Fene Grup SA a castigat prin incalcarea legii, licitatia organizata de Directia Agricola pentru selectarea firmei care avea sa execute lucrarile respective. Asta deoarece, SC Fene Grup SA nu avea atestat emis de Ministerul Agriculturii pentru efectuarea unor lucrari de imbunatatiri funciare, asa cum prevede legislatia in vigoare. Pentru ca nu detinea acest atestat, Fene Grup nu avea cum sa aiba experienta necesara in domeniu, conditie obligatorie pentru firmele care se prezinta la astfel de licitatii. La Serviciul Teritorial Iasi al Departamentul National Anticoruptie a fost deschis un dosar cu privire la aceasta licitatie, dar procurorii nu au facut inca nici un fel de cercetari.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.