Razboiul din Irak a creat o noua generatie de militanti islamici radicali, al caror numar a crescut rapid dupa 11 septembrie 2001, si a amplificat amenintarea terorismului. Aceasta concluzie - care contrazice afirmatiile Washingtonului, conform caror
Razboiul din Irak a creat o noua generatie de militanti islamici radicali, al caror numar a crescut rapid dupa 11 septembrie 2001, si a amplificat amenintarea terorismului. Aceasta concluzie - care contrazice afirmatiile Washingtonului, conform carora interventia din Irak a facut ca lumea sa fie mai in siguranta - este inclusa intr-un raport al serviciilor secrete americane, citat ieri in ziarul The New York Times si preluat de agentiile de presa straine. Potrivit raportului de 30 de pagini - "National Intelligence Estimate" (NIE) -, islamismul radical si ideologia jihadista s-au raspandit in toata lumea, in principal ca urmare a razboiului din Irak, informeaza Rompres. Documentul conchide ca miscarile islamice radicale "s-au extins de la Al-Queda si gruparile afiliate acesteia pentru a include in momentul de fata o noua clasa de celule care se genereaza singure", inspirate de conducerea Al-Queda, dar fara legatura cu Osama ben Laden sau cu apropiatii acestuia, noteaza ziarul american. Documentul reprezinta prima evaluare oficiala a terorismului global realizata de catre serviciile secrete americane, dupa inceperea razboiului din Irak, in martie 2003, si reprezinta parerea consensuala a 16 servicii secrete din Statele Unite. Nu este insa prima data cand serviciile secrete americane sustin ca razboiul din Irak a determinat o accentuare a extremismului islamist. Unele dintre concluziile NIE confirma predictiile formulate in ianuarie 2003 de catre principalul think-tank strategic pentru comunitatea serviciilor secrete americane, National Intelligence Council, potrivit caruia razboiului din Irak ar putea spori sustinerea pentru islamismul radical.(D.E)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.