Pentru cel mult un milion de lei de persoana pe zi, orice turist care vrea sa sa-si petreaca un concediu de neuitat poate sa sa aleaga pensiunile din Maramures sau chiar casele de oaspeti ale manastirilor. Ospitalitatea gazdelor si frumusetea plaiurilor maramuresene sunt doar cateva motive pentru care cei care ajung o data in Maramures se intorc si a doua oara. Oamenii acestor locuri s-au luat la intrecere cu maiestria naturii construind monumente ale culturii si civilizatiei maramuresene. In Maramures se gasesc faimoasele biserici de lemn, unice in lume, cu clopotnite zvelte ce se inalta spre cer. Printre acestea, cea mai veche biserica din lemn din lume (Ieud, 1364) si cea mai inalta constructie din lemn din Europa (Manastirea Barsana, 62 m, de curand "detronata" de biserica Perii Maramuresului din Sapanta - sfintita in 2003). Multe biserici din aceasta zona sunt cuprinse in patrimoniul UNESCO sau sunt monumente protejate. In fiecare din aceste lacasuri de cult, artistii constructori si pictori s-au intrecut in arta si au realizat monumente de o incontestabila frumusete. Un loc mai putin obisnuit dar deja cunoscut in toate colturile lumii este Cimititul Vesel din Sapanta. Protejat astazi ca sit UNESCO, Cimitirul Vesel din Sapanta a fost, pentru mai mult de 50 de ani, creatia sculptorului Stan Ioan Patras, artist de prestigiu in domeniul arhitectural, traditie mostenita in generatia sa din tata in fiu. Fiecare din cele peste 800 de cruci (din lemn de stejar) viu colorate spun cate o poveste a vietii celui care se odihneste acolo. Spusa in versuri, povestea aminteste calitatile si defectele celui plecat dintre cei vii, iar deasupra versurilor, in locul in care ar fi trebuit sa fie fotografia, fiecare cruce are o scena pictata reprezentativa din viata acelei persoane.
Arta, traditie si istorie maramureseana
Manastirea Barsana se afla aproape de malul Izei, in coasta comunei Barsana, la 87 de kilometri de Baia Mare, la kilometrul 17 al drumului judetean 186. In 1993 s-a sfintit piatra de temelie si s-a inceput ridicarea noii biserici. In 1994, soseste de la Ramet tanara stareta a noului asezamant, Filofteia Oltean. Ea a vegheat, pana in cele mai mici amanunte ridicarea intregului ansamblu bisericesc, inchinat "Soborului Sfintilor 12 Apostoli". Pentru a ajunge la biserica se trece pe sub o frumoasa poarta maramureseana, intrarea in incinta propriu-zisa facandu-se pe sub turnul clopotnitei. In partea dreapta, credinciosii sunt intampinati de biserica ce a fost pana nu demult cea mai inalta biserica din lemn din lume. Multitudinea de flori, pajistea, constructiile realizate cu multa imaginatie, gratie si inspiratie divina ofera tuturor linistea si impacarea cereasca. Manastirea are si atelier de pictura (pe sticla si lemn), iar Maica Stareta insasi e pictorita de icoane. Rodul muncii celor 12 maici poate fi admirat in muzeul si expozitia din interiorul ansamblului. Manastirea Barsana ofera conditii ireprosabile de cazare, o noapte si doua mese costand 75 Ron.
Trebuie sa revii
Nu exista om care sa fi ajuns o data in judetul Maramures si sa nu se fi intors macar o data acolo. "Este un "microb" al Maramuresului pe care il contactezi de cum pui piciorul pe aceste meleaguri si te obliga sa revii", ne-a marturisit vicepresedintele Autoritatii Nationale pentru Turism (ANT), Livia Sima, cu ocazia unui infotrip pentru jurnalisti organizat de Federatia Patronatelor din Turismul Romanesc, cu sprijinul ANT. "Deplasarea ziaristilor in Maramures se inscrie intr-o serie de actiuni de promovare a celor mai importante zone turistice din Romania. Este deosebit de important ca ziaristii, si apoi romanii din intreaga tara sa afle ca Romania are multe lucruri, locuri si oameni de vizitat. Romanii trebuie sa-si redescopere tara. Turistii trebuie sfatuiti si indrumati sa viziteze tara noastra si sa opteze pentru a petrece macar o parte din vacanta pe meleagurile noastre", ne-a declarat Daniel Vasilescu, presedintele FPTR.