Summit-ul informal franco-germano-rus, desfasurat, sambata, la Paris, i-a oferit presedintelui Vladimir Putin prilejul de a da asigurari Frantei si Germaniei asupra securitatii energetice a Europei, in conditiile in care iarna bate la usa, dar si de
Summit-ul informal franco-germano-rus, desfasurat, sambata, la Paris, i-a oferit presedintelui Vladimir Putin prilejul de a da asigurari Frantei si Germaniei asupra securitatii energetice a Europei, in conditiile in care iarna bate la usa, dar si de a recunoaste integritatea teritoriala a Republicii Moldova, la o saptamana de la referendumul organizat in Transnistria care a dat castig de cauza unei alipiri a acestei regiuni la Rusia. Reuniunea care i-a avut ca protagonisti pe presedintii Jacques Chirac si Vladimir Putin si pe cancelarul Angela-Merkel s-a focalizat pe problema energetica, Uniunea Europeana intentionand sa stabileasca un "parteneriat energetic" cu Rusia, tara ce exporta 30% din necesarul de gaze naturale pentru UE.
Desi relatiile dintre Republica Moldova si Rusia nu au excelat in ultima perioada, iar unii deputati din Duma de Stat fac presiuni in vederea recunoasterii regiunii nistrene, sambata liderul de la Kremlin a punctat principiul "integritatii teritoriale" in Europa, lasand sa se inteleaga ca da castig de cauza Republicii Moldova asupra regiunii separatiste Transnistria, dupa ce locuitorii acestei regiuni s-au exprimat in favoarea alipirii la Rusia. Intrebat asupra referendumului organizat de autoritatile de la Tiraspol, la data de 17 septembrie, presedintele rus a apreciat ca trebuie sa se determine "ce este mai important: principiul integritatii teritoriale sau contingentele politice". "Pozitia noastra vizeaza sa fim fideli respectului dreptului international si unul dintre principiile sale este respectul integritatii teritoriale", a spus liderul de la Kremlin, oferind astfel, cel putin la nivel declarativ, castig de cauza autoritatilor de la Chisinau.
Solutii convenabile
"Trebuie sa cautam solutii care sa fie convenabile pentru toate partile, pentru toti locuitorii dintr-un teritoriu sau altul, inclusiv in Europa", a adaugat Putin, largind pozitia sa la teritoriile separatiste, in referinta notabila Kosovo.
BBC aminteste ca nici o tara si nici o organizatie internationala nu a recunoscut scrutinul din regiunea nistreana, desfasurat pe 17 septembrie. In schimb, numerosi politicieni din Rusia au calificat votul drept "liber si corect". Pana acum, Moscova a afirmat ca rezultatele referendumului din 27 septembrie trebuie sa fie un impuls pentru reluarea negocierilor privind reglementarea conflictului transnistrean, in vreme ce Tiraspolul a exclus cu fermitate posibilitatea revenirii regiunii in cadrul Republicii Moldova. La finele saptamanii trecute, doi vicepresedinti ai Dumei de stat de la Moscova, Serghei Baburin si Vladimir Jirinovski, au solicitat inceperea procedurilor diplomatice de recunoastere a independentei regiunii nistrene. (L.P.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.