Romania si Bulgaria trebuie sa actioneze atent pentru a nu rata oportunitatea de a obtine beneficii economice pe termen lung de pe urma statutului de membru al Uniunii Europene, a declarat zilele trecute un oficial al Bancii Europene pentru Reconstru
Romania si Bulgaria trebuie sa actioneze atent pentru a nu rata oportunitatea de a obtine beneficii economice pe termen lung de pe urma statutului de membru al Uniunii Europene, a declarat zilele trecute un oficial al Bancii Europene pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD), citat de Reuters, preluata de Mediafax. "Aderarea la UE constituie mai degraba o oportunitate decat o garantie", a declarat economistul BERD Francesca Pissarides intr-un interviu pentru Reuters. Aderarea Romaniei si a Bulgariei la Uniunea Europeana va favoriza cresterea investitiilor straine si a volumului fondurilor europene atrase de cele doua tari, dar autoritatile de la Bucuresti si cele de la Sofia trebuie sa implementeze o serie de reforme structurale mai avansate pentru a asigura mentinerea unui ritm sustinut de crestere a competitivitatii si a productivitatii. Principala problema este daca cele doua tari inteleg ca momentul aderarii nu reprezinta sfarsitul drumului, ci tocmai inceputul, apreciaza Pissarides. Cele doua state vor adera cel mai probabil la UE anul viitor, dar asteapta inca verdictul Comisiei Europene, care va fi prezentat maine.
Pissarides a afirmat ca atat Romania, cat si Bulgaria, trebuie sa se concentreze asupra reducerii birocratiei, deschiderii pietei muncii si a sectorului financiar, domenii in care solicitarile autoritatilor europene privind reformele necesare inainte de aderare nu au fost foarte stricte. Economistul BERD a mai spus ca Romania si Bulgaria trebuie sa respecte recomandarile autoritatilor de la Bruxelles imediat dupa aderare, pentru a evita reducerea fondurilor europene alocate celor doua tari. Economia Romaniei este estimata sa creasca cu 6,5% anul acesta, in timp ce economia bulgara va avansa cu 5,5%.
BERD a fost infiintata in 1991 pentru a finanta investitii in statele care au facut parte din blocul comunist. Activitatea institutiei se indreapta tot mai mult catre statele din regiunea balcanica si din Caucaz, in defavoarea tarilor central europene. Pana la sfarsitul anului trecut, BERD a finantat aproape 200 de proiecte in Romania si Bulgaria, cu o valoare totala de 4,5 miliarde de euro.
KPMG: "Sistemul romanesc de sanatate trebuie reformat"
Expertii companiei de consultanta KPMG arata ca, odata cu aderarea la UE, Romania va avea oportunitatea sa castige finantari semnificativ mai mari, insa va depinde de autoritatile de la Bucuresti sa foloseasca eficient aceste fonduri, pregatind proiecte corespunzatoare si asigurand capacitatea administrativa necesara. "Transparenta va fi critica si, intrucat majoritatea proiectelor finantate de UE necesita si o contributie de la guvernele nationale, autoritatile romane vor trebui sa planuiasca foarte atent aranjamentele financiare ce reprezinta partea lor", precizeaza Victor Kevehazi, senior partner KPMG Romania. Expertii companiei atrag atentia asupra faptului ca in agricultura trebuie luate mai multe masuri necesare pentru a aduce acest sector la standarde europene. In acest context, KPMG arata ca foarte importanta este imbunatatirea infrastructurii rurale. De asemenea, un alt domeniu foarte important este sistemul de sanatate, neglijat ani de zile. "Acum acesta trebuie reformat pentru a reduce ineficienta, punandu-se accentul pe combaterea coruptiei in acest sector. Cand Romania va adera la Uniunea Europeana va fi obligata sa ofere servicii de sanatate de aceeasi calitate cu cele din alte state membre", precizeaza KPMG. (A.G.C.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.