In zilele de 21-22 septembrie s-au desfasurat la Mamaia lucrarile celui de-al XIII-lea Congres al Asociatiei Fostilor Detinuti Politici din Romania (AFDPR), in prezenta celor 280 de delegati reprezentand toate cele 43 filiale ale Asociatiei. Mesaj
In zilele de 21-22 septembrie s-au desfasurat la Mamaia lucrarile celui de-al XIII-lea Congres al Asociatiei Fostilor Detinuti Politici din Romania (AFDPR), in prezenta celor 280 de delegati reprezentand toate cele 43 filiale ale Asociatiei. Mesajele Presedintelui Romaniei si ale prim-ministrului transmise Congresului prin consilierii institutiilor respective, din care prezentam fragmente, au valoare de adevarate documente. (D.I.)
Basescu: Reperul de moralitate
"Am intentionat ca personal sa pot fi astazi alaturi de dumneavoastra la deschiderea celui de-al XIII-lea Congres. Absenta mea de la lucrarile Congresului, urmare a vizitei oficiale efectuate in Germania, nu ma impiedica sa reafirm respectul pe care vi-l port, dar si angajamentul asumat de aflare a adevarului in ceea ce priveste abuzurile, crimele si faradelegile dictaturii comuniste din Romania. De cate ori am ocazia, afirm ca Romania trebuie sa isi cunoasca cu adevarat trecutul - ca o datorie catre dumneavoastra, cei din prima linie a rezistentei anticomuniste, care ati avut de infruntat cele mai crunte incercari pe care viata le poate da unei persoane, si ca o lectie pentru tinerii Romaniei, care trebuie sa cunoasca si sa invete din greselile trecutului.
Poporul roman se mandreste cu dumneavoastra, supravietuitorii inchisorilor si martori vii ai ororilor regimului comunist si are obligatia de a repara nedreptatea si suferintele indurate. Romania trebuie sa aseze istoria in parametrii sai reali - trebuie sa stim cati oameni au suferit si au fost martiri tacuti - sute de mii, poate chiar milioane. Cele peste 230 de locuri de detentie politica, 90 de locuri de executie si gropi comune, lagarele de munca fortata, toate sunt nu numai file din istorie care ne-au fost ascunse atatia ani, dar si locuri in care romanii trebuie sa se inchine cu piosenie. Cei care au trecut in nefiinta au incetat sa mai sufere, insa cei care au supravietuit nu mai trebuie sa indure si azi suferinte din cauza necunoasterii si nerecunoasterii societatii.
Am fost onorat sa primesc anul trecut delegatia condusa de presedintele dumneavoastra, Constantin Ticu Dumitrescu, si am luat act de unele din problemele discutate cu acest prilej. Intotdeauna voi fi onorat sa am parteneri de dialog precum Constantin Ticu Dumitrescu, considerat un reper moral in societatea romaneasca, care, prin activitatea sa, intotdeauna a reusit sa va reprezinte cu demnitate. Mult timp s-a vorbit de desecretizare si deconspirare, insa fara a avea initiative concrete. De aceea, inca din primele zile ale mandatului meu, am decis sa schimb aceasta stare de fapt. Decizia CSAT din 28 februarie 2005 privind transferul tuturor dosarelor catre CNSAS s-a constituit intr-un prim pas spre aflarea adevarului. Intr-un an au fost predate peste 1.350.000 de dosare. Decizii ulterioare ale CSAT confirma hotararea de a continua si a duce la capat acest proces de deconspirare.
Un alt pas important in acet demers il reprezinta asumarea si condamnarea acelor fapte care au mentinut si perpetuat sistemul totalitar comunist in Romania. De aceea, am solicitat infiintarea unei comisii prezidentiale pentru analiza dictaturii comuniste, ca necesitate a condamnarii regimului comunist din Romania, pe baza unui document riguros si coerent. In calitate de presedinte al Romaniei imi voi insusi in totalitate concluziile raportului ce va fi elaborat de catre membrii si expertii independenti ai acestei comisii. Initiativele si deciziile pe care le-am luat demonstreaza faptul ca, atat timp cat exista vointa politica, se pot produce schimbari importante, chiar si atunci cand a fost depasit cu mult momentul de oportunitate. (...)
In incheiere, doresc sa va transmit respectul meu personal pentru viata de jertfa pe care ati trait-o, sa va multumesc pentru modul in care ati stiut sa va iubiti tara, familia, prietenii si va asigur ca exemplul dumneavoastra de curaj si daruire nationala imi va ramane mereu in minte ca un reper de moralitate".
Tariceanu: Represiunea, investigata si adusa la lumina
"Ma adresez dumneavoastra intr-un moment cand societatea romaneasca dezbate probleme care tin de un trecut innegurat si care v-au afectat atat de nedrept viata. Despre condamnarea comunismului, despre legea lustratiei sau despre deconspirarea securitatii se vorbeste deja de ani de zile, insa, abia acum, pentru prima data in 16 ani, se face lumina si incep a fi cunoscute numele celor ascunsi in liste si dosare secrete. Este una dintre obligatiile pe care societatea le are in fata fostilor detinuti politici; deconspirarea nu trebuie sa insemne doar un act moral, condamnand din punct de vedere uman atitudinea si faptele celor vinovati, ci si sub aspectul consecintelor pe care le-au avut acele fapte. Doar asa ne putem asigura ca ei raspund pentru suferinta pe care au adus-o in viata atator oameni. Nu se poate tolera ca fostii detinuti politici sa se stinga purtand inca povara de a fi fost condamnati, in vreme ce fostii ofiteri de Securitate sa fie la adapost in continuare, sa faca politica si afaceri nestingheriti. Nu mai vreau ca dumneavoastra sa fiti si astazi in postura de condamnati. Actele de represiune ale regimului comunist trebuie investigate si aduse la lumina. Cunoasterea si atitudinea fata de faptele trecutului trebuie sa fie parte a reformei morale a societatii romanesti. (...)
Anii trec, iar astazi, pentru cei din generatia tanara, nume ca Aiud, Pitesti, Jilava, Gherla, Sighet, Rahova, Glina, Targu Ocna, Miercurea Ciuc, Ramnicu Sarat, Poiana Mare sunt doar nume de localitati din Romania, nu locuri in care in trecut au fost aplicate masuri diabolice ale comunismului, locuri de detentie pe care le puteau imagina doar oameni care urau alti oameni. Suntem datori sa cinstim memoria tuturor celor care au luptat impotriva comunismului. Tocmai de aceea va promit ca va voi fi alaturi in orice solicitare pe care o veti face in legatura cu cinstirea lor.
Eroii rezistentei anticomuniste, dumneavoastra cu totii, sunteti si veti ramane un model si avem datoria de a face ca generatiile de azi si cele viitoare sa cunoasca suferintele si curajul dumneavoastra. Doresc sa va adresez in incheiere cele mai bune ganduri si sa va asigur de intreaga mea consideratie".
Rezolutia Congresului
1. Congresul Asociatiei Nationale a Fostilor Detinuti Politici (AFDPR) a primit cu satisfactie mesajul Presedintelui Romaniei, domnul Traian Basescu si a luat act de angajamentul asumat pentru aflarea adevarului privind crimele si faradelegile dictaturii comuniste. AFDPR asteapta ca Domnia sa sa faca acea declaratie solemna ceruta de noi, prin care in numele Romaniei sa recunoasca, sa-si asume si sa condamne genocidul comunist.
2. Congresul a primit cu mult interes si mesajul prim- ministrului, Calin Popescu Tariceanu, caruia ii adreseaza multumirile cuvenite pentru grija pe care o poarta fostilor detinuti politici. Totodata saluta propunerile Guvernului referitoare la publicarea integrala a listei ofiterilor de securitate si a eliminarii sintagmei "politie politica" din textul Legii 187/1999. Propuneri la care trebuie sa se adauge urgentarea atribuirii unui sediu corespunzator activitatii CNSAS si a maririi schemei personalului aceste institutii.
3. Ne declaram bucuria ca la Congresul nostru, cele doua Palate s-au regasit cu aceleasi bune intentii si sentimente, demonstrand posibilitatile de colaborare a celor doua inalte institutii.
4. Noi cei care ne-am opus comunismului, n-am fost eroii unor clipe de entuziasm, ci martirii camerelor de tortura ale Securitatii, supravietuitori ai temnitelor si lagarelor de exterminare comuniste. Suntem astazi denigrati si umiliti, chiar de cei care ne-au oprimat, fosti ofiteri de Securitate sau nomenclaturisti. De aceea, mesajele venite din partea Presedintelui Romaniei si a prim-ministrului isi au pentru noi o valoare morala reparatorie si dovedesc ca lupta noastra n-a fost aruncata in uitare. In acest context, ar fi drept si profund moral ca, dupa ce in baza cercetarilor Comisiei Prezidentiale si ale Comisiei de investigare a crimelor comunismului, regimul comunist din Romania va putea fi declarat regim criminal, sa urmeze elaborarea unor legi care, intocmai celor privind holocaustul, sa interzica si sa condamne pe cei care ar nega genocidul comunist sau ar elogia pe cei care l-au savarsit.
5. Congresul a luat act de intentia Presedintelui AFDPR, Constantin Ticu Dumitrescu, de a demisiona din Colegiul CNSAS. Dupa prelungite dezbateri, Congresul a respins prin vot unanim aceasta intentie, adresandu-i d-lui Constantin Ticu Dumitrescu rugamintea de a ramane in functia respectiva. Domnia sa este totodata obligat moral sa nu uite ca este initiatorul legii care-i poarta numele si ca se bucura de increderea si sperantele oamenilor, incepand cu personalul din CNSAS, in lupta pentru adevar. Ramanerea domniei sale in Colegiul CNSAS, mai ales acum cand asistam la o ofensiva concertata impotriva acestei institutii, ofensiva care ascunde in primul rand panica generata de desecretizarea dosarelor de Securitate este mai mult decat necesara.
(n.r.- titlurile si intertitlurile apartin redactiei)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.