Normele metodologice de aplicare a Codului Fiscal vor fi gata pana la jumatatea lunii octombrie, urmand ca, in prima parte a lunii noiembrie, dupa ce vor fi dezbatute public, sa intre in Guvern, a afirmat, recent, secretarul de stat in Ministerul Fin
Normele metodologice de aplicare a Codului Fiscal vor fi gata pana la jumatatea lunii octombrie, urmand ca, in prima parte a lunii noiembrie, dupa ce vor fi dezbatute public, sa intre in Guvern, a afirmat, recent, secretarul de stat in Ministerul Finantelor, Catalin Doica, in cadrul seminarului Armonizarea legislatiei societatilor comerciale pre si post aderare, organizat de World Trade Center Bucuresti si World trade Institute. "Pentru prima data in ultimii 16 ani, normele metodologice de aplicare vor intra in vigoare odata cu Codul Fiscal, respectiv la 1 ianuarie 2007", a precizat oficialul citat.
Potrivit acestuia, Codul Fiscal va fi republicat in Monitorul Oficial cu toate modificarile aparute. Printre modificarile aparute ulterior publicarii legii se numara inclusiv rectificarea unei necorelari tehnice din lege intre prevederile referitoare la impozitarea microintreprinderilor. Astfel, forma finala care a ajuns la Monitor prevedea in cazul microintreprinderilor, atat forma propusa de Finante, respectiv impozitarea acestora cu 16% la profit, cat si forma modificata de Parlament, care a decis mentinerea taxarii acestora la venituri cu o cota de 2% in 2007, 2,5% in 2008 si 3% in 2009. Intre timp, a aparut in Monitorul Oficial o erata prin care este mentinuta varianta de impozitare votata in Parlament. Prin urmare, microfirmele cu o cifra de afaceri anuala de pana la 100.000 euro si care nu realizeaza peste 50% din venituri din activitati de consultanta vor fi taxate la vanzari. Printre cele mai importante modificari fiscale ale anului viitor, se numata taxa pentru prima inmatriculare a masinilor, care va fi aplicata indiferent daca autovehiculul este nou sau uzat, sau daca este cumparat din tara sau din strainatate. Taxele pentru inmatriculare variaza, in functie de gradul de poluare, capacitatea cilindrica si vechimea masinii, intre 100 de euro, pentru o masina Euro 4 veche de cel mult trei luni si 7500 de euro pentru un autoturism noneuro, cu o capacitate de peste 3000 cmc.
Lobby la UE pentru taxa de inmatriculare
Mihai Hura, director in Ministerul Finantelor, a precizat, in cadrul seminarului citat, ca reprezentantii institutiei se vor intalni, in aceasta saptamana, cu oficiali ai Comisiei Europene, in conditiile in care potrivit UE, prin taxe asupra masinilor second-hand este ingradit comertul liber, transmite Mediafax. "Cei de la Comisia Europeana sustin ca nu este o masura binevenita, ca se ingradeste comertul liber. Vom vedea ce argumente au. Exista un articol in Tratatul UE, dar acesta precizeaza ca o tara nu poate stabili impozite mai mari pentru bunurile importate de aceleasi tip cu cele pe care le produce. Este o intalnire tehnica, nu sunt probleme", a spus Hura.
El a aratat ca acest tip de taxa se aplica si in alte tari, nefiind inventata de Romania. Secretarul de stat in Ministerul Integrarii Europene Leonard Orban a declarat, la jumatatea lunii iulie, ca prevederea noului Cod Fiscal referitoare la taxele pentru masinile second hand ar putea fi considerata o incalcare a Tratatului UE, ceea ce, in ultima instanta, ar putea atrage sanctiuni financiare "extrem de dure".
Tot incepand de anul viitor, vanzarea proprietatilor imobiliare va fi taxata diferentiat in functie de valoarea bunurilor si de durata de detinere a proprietatii acestora.
Astfel, vanzarea unei proprietati care valoareaza mai putin de 200.000 lei noi, impozitul este de 3% din valoare. Pentru casele sau terenurile care depasesc valoarea de 200.000 de lei noi, impozitul platit la vanzare va fi de 6000 de lei noi plus un procent de 2% aplicat la valoarea care depaseste pragul de 200.000 lei. Cat priveste vanzarea proprietatilor detinute mai mult de trei ani, impozitul este de 2% din valoare in cazul unui bun imobiliar de pana in 200.000 lei noi.
Daca proprietatea depaseste aceasta valoare, taxa va fi de 4000 lei noi plus 1% din valoarea care depaseste pragul de 200.000 lei. Cat priveste impozitarea locuintelor, Parlamentul a decis introducerea unei taxe progresive pentru casele care depasesc 150 mp, taxa crescand cu 5% pentru fiecare 50 mp care depasesc cei 150 mp. Pe de alta parte, Codul Fiscal va acorda scutiri la plata taxelor locale pentru companiile care investesc peste 500.000 de euro.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.