Mai sunt doua zile pana cand circulatia in Bucuresti va deveni un infern, cu ocazia sommet-ului Francofoniei. In cele trei zile, Capitala va fi practic taiata in doua de consemnele de securitate, lasand ca optima solutie de transport metroul, cu o r
Mai sunt doua zile pana cand circulatia in Bucuresti va deveni un infern, cu ocazia sommet-ului Francofoniei. In cele trei zile, Capitala va fi practic taiata in doua de consemnele de securitate, lasand ca optima solutie de transport metroul, cu o retea insuficient dezvoltata si supraaglomerata chiar si in zilele normale, cand capitala Romaniei nu gazduieste evenimente de "magnitudine planetara", asa cum sustine consilierul prezidential Claudiu Saftoiu. Este de asteptat ca nervii bucurestenilor sa fie pusi la grea incercare. Iar autoritatile fac apeluri patriotice la cetateni.
Prima proba pentru soferi s-a consumat sambata trecuta, cand traficul din Bucuresti a fost dat peste cap din cauza simularii sommet-ului Francofoniei, autoritatile verificand functionarea culoarului unic pentru delegatiile oficiale, coordonarea institutiilor implicate si masurile de protocol pentru sosirea si plecarea liderilor francofoni. In afara traficului, iritante pot fi considerate si mesajele oficialitatilor, care fac apel la rabdare, patriotism, recunostinta sau sacrificii. Culoarul unic va fi pus in functiune efectiv de miercuri, 27 septembrie, de la 04.00 si va fi desfiintat vineri la miezul noptii.
Evitati DN1
Simularea a inceput la ora 10.00, iar primul punct de pe traseu a fost aeroportul Henri Coanda, acolo unde vor ateriza toate aeronavele oficialitatilor. Au fost expuse masurile de protectie si paza si de protocol pentru sosirea si plecarea delegatiilor oficiale. In paralel insa, pe DN1, blocajul rutier era din ce in ce mai grav. Astfel, la numai cateva ore de la interzicerea circulatiei pe benzile rezervate culoarului unic, coada masinilor care ieseau din Bucuresti pornea de la Arcul de Triumf, in conditiile in care nu a avut loc decat o simulare anuntata, intr-o zi ploioasa de sambata, cand traficul este oricum mai redus decat in timpul saptamanii. Mai mult, cele trei zile libere decise de Guvern pe perioada sommet-ului pentru bugetari probabil nu vor avea efectele scontate, deoarece zona DN1, pana la aeroportul Henri Coanda, este plina de sedii, puncte de lucru si depozite ale unor companii private prospere, multe dintre ele cu numerosi angajati. Restrictiile nu se limiteaza la drumuri. Zone intregi vor fi interzise accesului, in jurul marilor hoteluri, la Palatul Parlamentului sau la Palatul Cotroceni. Daca bucurestenii vor trece peste restrictii, vor putea sa-si petreaca cele trei zile libere delectandu-se cu concerte, expozitii, spectacole si proiectii de filme. Asta in cazul in care nu se vor lasa descurajati de drumul pana la locatiile respective.
Test pentru natiune
Consilierul prezidential Claudiu Saftoiu a recomandat bucurestenilor sa dea dovada de rabdare si patriotism. "Circulatia va intra intr-un regim absolut special. Nu ascundem faptul ca vor fi multe situatii in care rabdarea participantilor la trafic, a celor care ies pe strada in cele cateva zile ale sommet-ului va fi pusa la grele incercari", a declarat Saftoiu. El a dat asigurari ca, "in ceea ce priveste comunicarea dinspre autoritati spre cetateni", aceasta va deveni permanenta si a apreciat ca "toate micile impedimente care vor aparea pe parcurs" pot fi depasite cu usurinta daca cetatenii vor intelege ca sommet-ul Francofoniei este "un eveniment de magnitudine planetara" si "un test pentru intreaga natiune". "Sommet-ul este unul dintre cele mai mari evenimente pe care Romania le gazduieste in istoria sa moderna si reprezinta un test de profesionalism, de patriotism si civilitate pentru fiecare dintre romani", a adaugat el.
Secretarul general al Guvernului, Radu Stroe, a declarat ca spera ca, in cele trei zile in care va functiona culoarul unic pentru sommet-ul Francofoniei, bucurestenii sa circule pe rute ocolitoare, pentru a nu crea dificultati, "tocmai acum, in preajma raportului de tara". In schimb, secretarul de stat pentru Francofonie in cadrul MAE, Cristian Preda, a spus, citat de Mediafax, ca potrivit evaluarilor facute de Organizatia Internationala a Francofoniei (OIF), Bucurestiul are infrastructura necesara pentru a organiza patru sau cinci reuniuni la varf in acelasi timp. In organizarea evenimentului sunt implicate circa 15.000 de persoane, carora "toti bucurestenii trebuie sa le fie recunoscatori", apreciaza el.
Tariceanu: "Circulatia va deveni un infern"
Premierul Calin Popescu Tariceanu percepe cel mai bine infernul rutier care va pune stapanire timp de trei zile pe Bucuresti. El considera ca populatia ar trebui anuntata ca circulatia in Bucuresti va deveni un infern in perioada Sommet-ului Francofoniei si ii sfatuieste locuitorii orasului ca in aceasta perioada sa circule pe jos sau cu transportul in comun. "Consider ca populatia ar trebui sa fie bine informata ca circulatia va deveni un infern in zilele sommet-ului pentru ca sunt cateva culoare rezervate numai pentru masinile oficiale", a spus premierul. Tariceanu a facut un apel la populatia Bucurestiului sa nu mai foloseasca autoturismele personale, ci mijloacele de transport alternativ. Seful Guvernului a mai afirmat ca traficul va fi afectat si in alte zone ale orasului, nu numai in Centru, deoarece in marile intersectii se vor forma "dopuri de circulatie". "Cei care trebuie sa ajunga la o anumita ora undeva trebuie sa-si ia o buna rezerva de timp", a precizat Tariceanu.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.