Legendarul avion de lupta F-14, facut faimos de Tom Cruise in filmul "Top Gun", a fost retras, sambata, din dotarea aviatiei Statelor Unite, informeaza mirror.co.uk, citat de Mediafax.
Avionul cu motor dublu, cunoscut sub numele de Tomcat, care atinge o viteza dubla fata de cea a sunetului, a fost inlocuit cu un model mai nou, F/A-18 Super Hornet.
"Modelul F-14 era foarte rezistent", sustine amiralul Michael Mullen, sef al operatiunilor aeriene, din cadrul Aviatiei SUA. "Sunt de parere ca Tomcat va fi amintit la fel ca si alte legende ale aviatiei, precum Corsair, Mustang si Spitfire", a adaugat oficialul militar. "A fost un avion de lupta, de vanatoare, de recunoastere, chiar si un bombardier, orice avea nevoie sa faca aviatia", a mai spus Mullen. Tomcat a fost conceput in anii '60, in timpul Razboiului Rece, fiind menit sa lupte impotriva avioanelor fostei URSS.
De la acel moment, a fost folosit la cele doua razboaie din Golf si in Afganistan. Datorita celebrului film din 1986, acesta a devenit cel mai cunoscut avion din istoria SUA. (D.V.)