Un ""da"" ferm pentru 1 ianuarie 2007, fara clauze de salvgardare, cu un pas inaintea Bulgariei, dar cu trei domenii in care ""sabia"" Comisiei poate fi oricand activata. Asa arata, aproape oficial, raportul din 26 septembrie pentru Romania. Cu

Un ""da"" ferm pentru 1 ianuarie 2007, fara clauze
de salvgardare, cu un pas inaintea Bulgariei, dar cu trei domenii in care ""sabia"" Comisiei poate fi oricand activata. Asa arata, aproape oficial, raportul din 26 septembrie pentru Romania.

Cu numai doua zile inaintea prezentarii raportului de monitorizare pentru Romania si Bulgaria, in sesiunea plenara a Legislativului de la Strasbourg, declaratiile unor inalti demnitari europeni ""bat in cuie"" data de 1 ianuarie 2007. Astfel, intr-un interviu acordat cotidianului britanic The Daily Telegraph, Franco Frattini, comisarul european pentru Justitie si Afaceri Interne, a declarat ca Executivul de la Bruxelles va recomanda aderarea Romaniei si Bulgariei la UE fara activarea imediata a clauzelor de salvgardare. Comisia Europeana a decis, astfel, ca ""nu este necesara"" impunerea imediata a clauzelor, a afirmat Frattini. In schimb, ""vom pune la punct un mecanism prin care sa ajutam indeaproape Romania si Bulgaria in activitatea de formare si in asistenta acordata judecatorilor si procurorilor"", a subliniat oficialul european. Bruxelles-ul pare asadar sa prefere in continuare incurajarea reformelor, lasand deschisa posibilitatea activarii clauzelor de salvgardare. ""Daca am activa de acum clauzele de salvgardare, nu ar mai exista un instrument de presiune"", a explicat o sursa diplomatica citata de AFP.
CU OCHII PE NOI. Declaratiile facute de Franco Frattini au fost reconfirmate de proiectul de raport, vazut de BBC si AFP. Comisia Europeana va confirma ca Romania si Bulgaria pot adera la 1 ianuarie 2007, fara nici o amanare, dar ambele tari vor fi avertizate cu o clauza de salvgardare privind pesta porcina si cu impunerea unor sanctiuni, daca nu obtin rezultate concrete in combaterea coruptiei, reforma justitiei si distribuirea corecta a fondurilor comunitare pentru fermieri. Insa, daca Romania va trebui sa arate doar ""noi eforturi"", Bulgariei i se cer ""actiuni imediate si noi eforturi"", informeaza BBC. De altfel, pentru a face o diferentiere clara intre cele doua state in domeniul Justitiei si luptei impotriva coruptiei, raportul stabileste sase obiective (""benchmarks"" - in termeni oficiali) pentru Bulgaria si patru pentru Romania.
In plus, pentru a mentine presiunea asupra celor doua tari, pana in luna iunie Comisia va monitoriza cele doua tari, concluziile urmand sa fie incluse intr-un raport catre Parlamentul European si statele membre. In paralel, pana la 31 martie 2007, autoritatile de la Bucuresti si Sofia vor trebui sa prezinte la randul lor un prim raport asupra progreselor facute.

ORBAN: ""SA AVEM RABDARE!""


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.