Printr-o hotarare de guvern adoptata in sedinta de la 13 septembrie, Executivul a alocat si prezentat detaliat o parte din sumele necesare organizarii lucrarilor Sommet-ului Francofoniei.

Din suma totala de 2,7 milioane RON - alocata de Guvern pentru sommet, cea mai mare parte este directionata spre plata serviciilor de cazare a delegatiilor oficiale in hoteluri de cinci si patru stele, si anume 1.600.000 RON.
Oaspetii au de ales intre hoteluri de cinci, patru, trei si, respectiv, doua stele. Hotelurile luxoase, de cinci stele, unde vor fi cazati presedintii si membrii delegatiilor cu functii mai importante, ofera preturi pe masura. La Marriott (cinci stele), apartamentul prezidential poate costa 1.800 de euro pe noapte. Tot la cinci stele se incadreaza si Intercontinentalul, unde o camera poate costa, in medie, intre 159 si 400 de euro, in functie de preferinte. O camera single la Capsa costa 125 de euro, iar apartamentul imperial e 600 de euro.
In centrul Bucurestiului, pe Victoriei, la Hotelul Golden Tulip, o camera costa intre 158 si 207 euro pe noapte. Cel mai ieftin hotel pus la dispozitia oaspetilor straini este Confort Otopeni (trei stele), unde, potrivit website-ului sau, o camera costa in aceasta perioada intre 41 si 59 de euro pe noapte. Tot la trei stele se incadreaza Hotel Capitol, cu preturi intre 70 si 95 de euro pe noapte, Central - 99 si 115 euro pe noapte.
La toate acestea se adauga cheltuielile cu masa zilnica si tratatiile pe durata reuniunii, atat pentru oficiali, cat si pentru reprezentantii presei, estimate la aproape jumatate de milion RON.
DEZINFORMATI? Totusi, nici n-a inceput bine sommet-ul, ca si-a si atras critici in presa straina, respectiv din Quebec (Canada), care se leaga de preturile apartamentelor prezidentiale si camerelor de hotel in care vor fi cazate delegatiile, ""umflate"" din cauza evenimentului. Publicatia Le Soleil sustine ca ""doparea preturilor a descurajat delegatiile sa participe la sommet"" si ca acesta este motivul pentru care acestea si-au redus numarul de membri, astfel incat participantii sunt cu 1.000 mai putin. Si asta, in timp ce Romania se ocupa de cheltuieli...

CADOURI