Succesul de piata al fondurilor de pensii facultative depinde de intransigenta Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private. Capitalul social minim al administratorilor fondurilor poate lasa loc speculatorilor sa intre pe aceasta piata.

Mult asteptata lege a pensiilor private facultative si normele de aplicare, elaborate de Comisia de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP), dau posibilitatea aparitiei unor probleme. Capitalul social minim al admistratorilor fondurilor (societatile de pensii) este de doar 1,5 milioane de euro, iar numarul minim de contribuabili de doar 100 de persoane pe fond.
COMPROMISURI. In cei 9 ani de cand se lucreaza la lege, cele doua repere au fost considerate elementare pentru a masura seriozitatea angajamentului investitorilor in societatile de pensii. Un administrator este cu atat mai serios, cu cat este mai dispus sa investeasca un capital mai mare. La fel si daca accepta sa cheltuiasca sume mai mari de bani, pentru a atrage mai multi participanti la fondul sau de pensii, in conditii de concurenta. In timp, valoarea capitalului minim a tot scazut: de la circa 20 de milioane de dolari in prima varianta a legii, la 1,5 milioane de euro in proiectul aprobat.
""Entuziasmul marilor societati de asigurari dornice sa investeasca a scazut din cauza intarzierii mari cu care a fost promovata legea, care, iata, se refera acum la contributii facultative, mai putin atractive"", explica Tudor Moldovan, presedintele Asociatiei Pensiilor Administrate Privat din Romania (APAPR). Acum asiguratorii considera ca si 1,5 milioane de euro este o investitie prea mare, pentru ca, spre deosebire de fondurile cu contributie obligatorie, cele facultative nu prea ar avea pe ce clienti sa conteze.
""Riscul intrarii in aceasta afacere a unora care nu o vor putea controla pe termen lung este mare"", spune Moldovan, facand aluzie la ""foamea"" de comisioane mari, incasate pe termen scurt, a celor care nu au in spate forta financiara a unui grup financiar redutabil. Pe de alta parte, ""este prea mic plafonul de 200 de euro al contributiei anuale la un fond, pentru care se fac deduceri fiscale"", recunoaste Eugen Voicu, vicepresedintele Uniunii Nationale a Organismelor de Plasament Colectiv si presedintele societatii de administrare a investitiilor Certinvest.

PERICOLE