Iranul este gata sa negocieze suspendarea activitatilor sale de imbogatire a uraniului, daca obtine "conditii echitabile" in cadrul convorbirilor cu marile puteri, a declarat liderul statului islamic, Mahmud Ahmadinejad, in cadrul unei conferinte de
Iranul este gata sa negocieze suspendarea activitatilor sale de imbogatire a uraniului, daca obtine "conditii echitabile" in cadrul convorbirilor cu marile puteri, a declarat liderul statului islamic, Mahmud Ahmadinejad, in cadrul unei conferinte de presa, sustinuta, joi, la sediul ONU din New York. El a apreciat ca discutiile cu UE asupra programului nuclear al Teheranului se indreapta "in directia cea buna" si si-a exprimat speranta ca nici una din parti nu le va sabota - aluzie, probabil, la SUA. In privinta solicitarii Consiliului de Securitate al ONU privind stoparea operatiunilor de imbogatire a uraniului, Ahmadinejad a afirmat ca Teheranul este dispus sa discute problema, dar nu a avansat un calendar in acest sens. El a tinut sa reitereze, si cu acest prilej, asigurarea ca programul nuclear dezvoltat de tara sa este pasnic. In opinia analistilor, aceasta a fost cea mai explicita declaratie a unui responsabil iranian, privind disponibilitatea Teheranului de a se conforma - in anumite conditii - cerintei-cheie impuse pentru angajarea de tratative in vederea unei cooperari extinse cu tarile occidentale. Statele Unite au receptat anuntul cu prudenta, purtatorul de cuvant al Casei Albe, Tony Snow, declarand ca Washingtonul prefera sa judece faptele, si nu afirmatiile presedintelui iranian. Snow a asigurat, insa, de disponibilitatea SUA de a se aseza la masa tratativelor, daca Iranul va stopa imbogatirea uraniului "de o maniera verificabila". In timp ce, la New York, Mahmud Ahmadinejad incerca sa calmeze spiritele occidentale, la Teheran, vicepresedintele iranian, Parviz Davoudi, avertiza, ieri, in cadrul unei ceremonii militare, ca Iranul isi va lovi dusmanul "ca un trasnet", daca va fi atacat, relateaza Rompres. La Teheran se desfasoara ceremonii militare pentru marcarea a 26 de ani de la declansarea razboiului irakiano-iranian, care a durat opt ani si a provocat aproximativ un milion de morti de ambele parti, conform estimarilor occidentale. (I.C.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.