"Prin cenusa natiunii"
"Personajul principal al acestei culegeri este ceea ce se poate chema, cu o sintagma deliberat teribilist-jurnalistica, realitatea romaneasca surprinsa intr-un moment de (probabil) importanta aparte. Sper din toata inima ca "cenusa" din titlu sa fie vatra din care sa rasara cat mai curand o pasare Phoenix.", scrie Cristi Pantelimon in Cuvantul inainte la cartea sa, "Prin cenusa natiunii", aparuta de curand la Editura Etnologica. Lector universitar la Facultatea de Sociologie-Psihologie a Universitatii "Spiru Haret" si cercetator stiintific la Institutul de Stiinte Politice si Relatii Internationale din cadrul Academiei Romane, Cristi Pantelimon aduna in aceasta carte articole publicate de-a lungul timpului in ziarele la care a lucrat in ultimii ani. (D.C.)
Discovery cauta regizori
Discovery Campus Masterschool le ofera regizorilor europeni experimentati in domeniul documentarelor sansa de a crea propriul proiect, pe parcursul a zece luni, timp in care vor lucra la toate aspectele pe care le presupune o asemenea productie - de la elementele de baza ale povestii in sine, pana la chestiuni de ordin juridic si bugetar. Donata von Perfall, director al Campusului Discovery, a declarat: "Cautam regizori europeni cu palmares in tara de origine, care ar dori sa-si extinda orizontul si care au o idee potrivita pentru a fi realizata in co-productie in mai multe tari. Subiectele trebuie sa fie de larg interes si sa aiba relevanta pentru publicul international". Regizorii vor fi evaluati de producatori si distribuitori de documentare importanti. Fiecare participant va avea doi indrumatori, care isi vor asuma rolul de mentori ai candidatului si il vor ajuta sa modeleze proiectul pe parcursul anului. Un indrumator va fi expert in productie, respectiv distributie, iar celalalt, un editor cu experienta. Regizorii se vor intalni in cadrul a patru ateliere (de cate o saptamana), pe parcursul anului 2007 - in lunile martie, iunie, septembrie si noiembrie. De asemenea, vor putea prelua un post de stagiar, participand la Sesiunile Deschise de Training ale Discovery, in weekendurile de dupa ateliere. Actele de inscriere trebuie trimise pana pe 30 septembrie, informatii suplimentare si formularele fiind disponibile la www.discovery-campus.de. (L.D.)
Festivalul fuziunilor muzicale
Intre 21 si 24 septembrie, la Bucuresti are loc a treia editie a "MultiSonicFest" - eveniment dedicat fenomenului "Fusion". Jazz, electro, muzica Sufi, muzica noua experimentala, free-improv, dans, sunt ofertele pe care organizatorii le fac publicului Capitalei. Invitati in Studioul "Mihail Jora" al Radiodifuziunii, foaierul Teatrului National de Opereta "Ion Dacian" si la sala "Elvira Popescu" a Institutului Francez sunt muzicieni straini cu o cota valorica impresionanta. "Se creeaza astfel oportunitatea de a vedea pe scenele bucurestene acte artistice unicat, precum concertul sustinut de celebrul interpret la ney (instrument traditional al muzicii Sufi) Stephane Gallet (Franta), de spectaculoasa violista specialista in sound-icons Charlotte Hug (Elvetia) sau incredibila performanta a jazzmen-ilor de renume mondial Matthew Mitchell (Noua Zeelanda) si Byron Wallen (Marea Britanie)", precizeaza Mihaela Vosganian, directorul festivalului. Alaturi de acestia vor evolua ansamblul Pro Contemporania si Grupul de muzica si dans contemporan Inter-Art din care fac parte artistii romani: Andrei Marcovici, Irinel Anghel, Andrei Kivu, Sorin Romanescu, Virgil Oprina, Arthur Balogh, Mihaela Vosganian, Liliana Iorgulescu, Andreea Duta, Paul Cimpoieru. "Kinetic Art", "Sound Icons", "Sound Visions: Sufi and More", "Post-everything Sound Extensions", "Impact Jazz", "Fusion Kontakt" sunt titlurile evenimentelor programate in aceasta editie a "MultiSonicFest", proiect independent ai carui organizatori sunt Asociatia Romana a Femeilor in Arta, Centrul de proiecte culturale al Primariei Municipiului Bucuresti, Postul Radio Romania Muzical, Institutul Francez din Bucuresti si Teatrul National de Opereta "Ion Dacian". (L.I.)