Curtea Europeana a Drepturilor Omului (CEDO) a decis obligarea Romaniei la plata a 2000 de euro drept daune unei persoane care, judecata pentru detinerea unui permis de conducere falsificat, a reclamat incalcarea dreptului la un proces echitabil. CED
Curtea Europeana a Drepturilor Omului (CEDO) a decis obligarea Romaniei la plata a 2000 de euro drept daune unei persoane care, judecata pentru detinerea unui permis de conducere falsificat, a reclamat incalcarea dreptului la un proces echitabil. CEDO a analizat situatia in cazul Maszni impotriva Romaniei, constatand ca, in iunie 1997, reclamantul a fost prins in timp ce conducea un autoturism, avand asupra sa un permis de conducere falsificat. Reclamantul si politistul banuit ca ar fi falsificat acest inscris au fost trimisi in judecata, procesul fiind judecat de o instanta militara, avand in vedere calitatea de militar a politistului la acea data. Judecatorii europeni au apreciat ca indoielile reclamantului privind independenta si impartialitatea judecatorilor militari au fost intemeiate, pentru ca magistratii militari sunt remunerati de Ministerul Apararii Nationale, iar promovarea acestora se face conform regulamentelor interne ale armatei.
Potrivit Mediafax, CEDO a constatat incalcarea articolului 6 din Conventia pentru Apararea Drepturilor Omului si a Libertatilor Fundamentale, care garanteaza dreptul la un proces echitabil. Curtea a fost sesizata si cu o cerere pentru constatarea faptului ca anularea permisului de conducere dupa condamnare nu ar fi fost legala, aceasta fiind insa respinsa ca neintemeiata. Astfel, CEDO a admis acordarea a doua mii de euro drept daune, desi reclamantul solicitase peste 100.000 de euro. (B.C.G.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.