Nici satirele nu mai sunt ce au fost... "Thank You for Smoking"/"Multumim ca fumati" e dedicat fumatorilor si deopotriva nefumatorilor. Toti cei din toate tutungeriile (asezaminte acum extincte) uniti-va in jurul unui fum!
Nick Naylor, un PR-is
Nici satirele nu mai sunt ce au fost... "Thank You for Smoking"/"Multumim ca fumati" e dedicat fumatorilor si deopotriva nefumatorilor. Toti cei din toate tutungeriile (asezaminte acum extincte) uniti-va in jurul unui fum!
Nick Naylor, un PR-ist, adica lobbyist (Aaron Eckhart, pe care-l veti vedea in curand in "The Black Dahlia"/"Dalia neagra"), e un om fara morala, fara suflet, dar familist si cu o ipoteca. Pentru ca asta e morala filmului: fiecare are o ipoteca. Ceea ce-mi aduce aminte de zicala "Adultii sunt copii cu datorii". Copilul-minune din toate filmele recente (Cameron Bright, de la "Birth" pana la "Ultra-Violet", oare in 2035 noul Jack Nicholson sau fostul Macaulay Culkin?) e fiul ultra-dotat, ermetizat si mai cinic decat tatal model, desi avem parte de o familie disfunctionala... Maman, Kim Dickens (din "Brazil" si "Arunc-o pe mama din tren"), arata mai bine decat femeile care au ajuns la patru zero-uri. Isi mai aduc contributia Wiliam H. Macy, Maria Bello, JK Simmons, Robert Duvall si Sam Elliott, in rolul Omului Marlboro care a murit de cancer.
In fine, dupa "The Insider" (1999, Michael Mann, Russell Crowe, Al Pacino si substantele aditive din tigari care nuuuu, nu exista) si "Barbarians at the Gates" (HBO 1993, despre scandalul Reynolds), un nou film vine sa ne spuna din nou ce ticalosi sunt cei din aceste corporatii. Dar aceasta satira semi-subversiva, bazata pe romanul lui Christopher Buckely din 1994, are forta unei bombe dezamorsate deja. Veti vedea cu totii ca ceea ce parea o "Space Oditty" va deveni realitate in Uniunea Europeana si Pax Vobiscum Americana. Nicotina nu face bine consumatorului. Ceea ce, nu-i asa ca nu stiati, dupa cum spunea Denis Leary, credeati ca tigarile au vitamina C si proteine? In fine, Momentul filmului este cel in care mega manipulatorul lobbyist ajunge la Hollywood si dracul da de ma-sa! Rob Lowe (cu o semi-pareza faciala si kimono) este Scaraotchi, dealer de filme futuriste, pe langa care companiile de tabac sunt niste bombonerii obosite. Dar viata bate filmul! Tocmai ce, la festivalul de la Toronto (de unde anul trecut a fost cumparat spre distributie de Fox Searchlight acest film), Sean Penn si-a permis sa fumeze (da, sa fumeze!) la o conferinta de presa si ei, canadieni si canadience, au vrut sa cheme politia sa-l aresteze, puteau sa cheme Team America! Pentru cine cumva nu stie acest obicei de maimute, care ne umple viata de gudron, este interzis in spatii publice in statul Ontario. Si este, se pare, interzis in film, in care nu se fumeaza deloc, la fel ca in "Insider". Dupa cum stiti, Directiva Consiliului CE 89/622 CE spune....


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.