Romania ocupa primul loc in topul tarilor cu decese cauzate de hepatite cronice, in conditiile in care statul aloca prea putine resurse pentru tratamentul bolilor hepatice, au concluzionat, ieri, specialistii prezenti la conferinta pe teme de tratame
Romania ocupa primul loc in topul tarilor cu decese cauzate de hepatite cronice, in conditiile in care statul aloca prea putine resurse pentru tratamentul bolilor hepatice, au concluzionat, ieri, specialistii prezenti la conferinta pe teme de tratament al bolilor ficatului. Potrivit unui raport al Organizatiei Mondiale a Sanatatii (OMS), Romania este pe primul loc la numarul de decese cauzate de hepatitele cronice - cu 26,2875 de cazuri la un milion de locuitori - si pe locul doi (dupa Republica Moldova) in ceea ce priveste decesele provocate de ciroza, au precizat specialistii prezenti la conferinta cu tema "Hepatitele virale cronice-mai multe patologii, un singur tratament". Medicii au afirmat ca majoritatea pacientilor au fost infectati in anii '80, in sistemul sanitar, din cauza instrumentelor si procedurilor medicale neadecvate. Specialistii apreciaza ca in Romania sunt peste doua milioane de persoane infectate cu unul din virusii hepatitelor B sau C si ca multi dintre acestia nici nu stiu ca sunt infectati.
Bani putini, tratament dupa noroc
Participantii la conferinta de presa au apreciat ca fondurile primite de sistemul sanitar pentru cercetare si pentru tratamentul bolilor ficatului sunt insuficiente, iar legislatia specifica nu este actualizata. Medicul Florin Caruntu, de la Institutul de Boli Infectioase "Matei Bals" din Bucuresti, a afirmat ca tratamentul pentru hepatita virala este foarte scump, dar este mult mai "rentabila" tratarea bolii in acest stadiu, decat dupa evolutia acesteia in stadiul de ciroza. De asemenea, Alexandru Oproiu, medic la Spitalul Militar de Urgenta din Bucuresti, a afirmat ca anual sunt tratati intre 2600 si 3000 de pacienti cu boli hepatice. Pentru fiecare pacient tratamentul costa aproximativ 700 de milioane de lei vechi, sumele fiind asigurate de CNAS. Oproiu a atentionat ca din cauza fondurilor mici in comparatie cu nevoile pacientilor, medicii sunt nevoiti sa ii selecteze doar pe cei tineri si cu sanse mai mari de vindecare, adaugand ca pentru ceilalti singurul "ajutor" in acesta situatie este evolutia lenta a bolii (30 -35 de ani) pana la faza de ciroza. Potrivit unui studiu realizat la Cluj-Napoca, virusul hepatitei B este prezent la 5-6% din populatie, iat virusul hepatitei C la 8-12% din populatia Romaniei. Consecintele cele mai grave ale hepatitei C sunt, pe termen lung, ciroza hepatica si riscul de cancer hepatic. Reprezentantul companiei Roche, companie ce produce unul dintre tratamentele acestor infectii virale, Matei Popescu, a apreciat ca hepatita C este singura boala virala care poate fi eliminata, apreciind ca aceasta este tratata cu succes in Romania in peste 60% din cazuri.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.