Fostul prim-secretar PCR Carol Dina, actual senator PRM, a aprobat anchetarea de catre Securitate a democratului Mircea Toader, fapt ce reiese din dosarul de urmarire informativa pe care demnitarul PD si l-a facut ieri public. Toader, care figureaza
Fostul prim-secretar PCR Carol Dina, actual senator PRM, a aprobat anchetarea de catre Securitate a democratului Mircea Toader, fapt ce reiese din dosarul de urmarire informativa pe care demnitarul PD si l-a facut ieri public. Toader, care figureaza in propriul dosar cu numele conspirativ "Tutu", a aratat ca a fost urmarit de Securitate in perioada 1986-1988, pe vremea cand era director al Centrului de Perfectionare a Navigatiei de la Galati. Desi, potrivit documentelor prezentate de democrat, anchetarea sa a inceput cu acordul prim-secretarului PCR Galati, Carol Dina, Toader sustine ca nu-l poate acuza pe acesta de politie politica. El ii reproseaza totusi peremistului faptul ca putea sa ceara verificarea lui prin corpul de control al partidului, inainte de a dispune urmarirea sa de catre securisti. Intrebat daca Dina putea sa refuze aprobarea de urmarire informativa, Toader a declarat: "Sigur ca putea, pentru ca eram membru de partid. Putea sa spuna un lucru: <<Dom'le, stai intai sa ma documentez eu, am Corpul meu de Control sau ce avea el acolo, putea sa se documenteze daca faptele sunt reale sau nu sunt reale>>".
Securisti secretizati
Demnitarul PD a anuntat ca a preluat de la CNSAS, inca din 2001, doar 69 de pagini din cele 145 ale dosarului sau de urmarire, restul fiind secretizate pana anul acesta, fapt pentru care nu a primit nici o explicatie. El a afirmat ca, in urma cu o luna, a facut o noua cerere pentru a intra in posesia celorlalte documente, insa nu a primit nimic. Democratul a mentionat ca timp de mai multi ani a fost supus anchetelor si hartuit de catre militie, procuratura si securitate pe motiv ca ar fi comis abuzuri sau ar fi luat spaga, in calitatea de director al Centrului de Navigatie Galati, totul pornind de la cercetarea unei accident naval care s-a produs in 1985 cu o nava sub pavilion libanez. El a povestit ca, pe perioda anchetei, a facut mai multe memorii catre PCR si procuratura, incercand sa demonstreze ca este tinta unor abuzuri. Desi a recunoscut ca a avut " un moment de cadere" cand a spus ca face sau semneaza orice, Toader a sustinut ca, pe toata durata anchetei, nu i s-a propus niciodata sa devina informator al Securitatii in schimbul inchiderii dosarului sau. El a aratat ca nu a putut afla cine sunt turnatorii care apar in notele informative sub diferite nume conspirative, pe motiv ca documentele acestora si ale ofiterului de Securitate care a condus ancheta sunt secretizate. Democratul a mai precizat ca, in urma anchetarii sale de catre organele de Securitate si de Militie, a dat in judecata statul roman si a facut plangere penala impotriva anchetatorilor sai securisti si militieni. (R.P.)
Carol Dina sustine ca l-a protejat pe Toader
Senatorul PRM Carol Dina a declarat ieri ca secretarul de stat in MAI Mircea Toader (PD) este "in criza de popularitate" si din acest motiv "face afirmatii fara un suport real" si a sustinut ca el l-a protejat pe Toader in relatia cu Securitatea. Peremistul a insistat ca, pe vremea cand el era prim-secretar, Mircea Toader, care lucra la Navrom, i-a solicitat o audienta, pentru ca avea "niste dificultati profesionale" si intrase in atentia serviciilor de informatii. "Mi-a explicat ca are o stare de tensiune, ca organele de Securitate il urmareau. Eu, pe solicitarea dumnealui, am scris <<analiza in conformitate cu prevederile legale>>, adica atentionam Securitatea si organele de cercetare ca el s-a adresat prim-secretarului de partid si sa nu existe eventuale abuzuri", a povestit Dina, citat de Mediafax. El a insistat ca acest lucru a facut ca Mircea Toader sa beneficieze de bune tratamente. La randul lui, seful PRM Vadim Tudor a sustinut ca Dina l-ar fi ajutat pe Mircea Toader. (R.G.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.