Mircea Geoana pregateste un referendum in PSD care sa aiba ca scop final convocarea unui Congres extraordinar. Mai multi pesedisti au pus deja pe hartie un proiect de memorandum privind organizarea referendumului intern, informeaza Rompres. Practic,
Mircea Geoana pregateste un referendum in PSD care sa aiba ca scop final convocarea unui Congres extraordinar. Mai multi pesedisti au pus deja pe hartie un proiect de memorandum privind organizarea referendumului intern, informeaza Rompres. Practic, Geoana are nevoie de un Congres extraordinar pentru a modifica statutul partidului, astfel incat presedintele ales sa-si desemneze singur echipa de conducere. Astfel, daca pana acum vicepresedintii erau alesi in cadrul unui Congres, de acum incolo Geoana vrea ca presedintele partidului sa-si puna oamenii in aceste posturi. El a recunoscut ieri organizarea referendumului, cat si planul de actiune. Presedintele PSD a vorbit de un nou statut "mai eficace", care sa dea flexibilitate si sa ofere posibilitatea conducerii partidului de a-si forma echipa. "Dorim o echipa solidara, care isi ia angajamentul in fata partidului ca va castiga viitoarele alegeri si vom forma Guvernul - acesta este angajamentul firesc al unui lider politic - si dorim ca presedintelui PSD sa i se dea instrumentele cu care isi poate face echipa si sa poata sa raspunda solidar cu aceasta echipa fata de rezultatele pe care le vom obtine ca partid", a spus Mircea Geoana.
In randul membrilor de partid, mare framantare
Totodata, consultarea va avea caracter obligatoriu pentru pesedisti si in cazul in care majoritatea persoanelor, care isi vor exprima opinia in cadrul referendumului, vor raspunde prin "DA", urmeaza sa fie convocat un Congres extraordinar al PSD, care va pune in acord statutul, programul si oferta politica ale partidului cu principiile si tezele validate prin referendum. Daca raspunsul va fi "NU", urmeaza ca viitorul congres al PSD sa ia in discutie si sa adopte, dupa caz, modificarile la Statut, programul si oferta politica ale partidului, pe baza actualelor prevederi statutare, procedandu-se totodata la alegerea conducerii partidului in conformitate cu acestea. In document se explica ca organizarea referendumului este necesara pentru ca in randul membrilor de partid exista o mare framantare referitoare la viitorul PSD, fiind "necesara o larga consultare a partidului, in primul rand a bazei sale, asupra politicilor si a tipului de comportament politic pe care PSD trebuie sa-l promoveze in viitor, pentru recastigarea credibilitatii sale publice". Referendumul se va desfasura in centre de vot instalate in toate organizatiile (la sediu sau in locuri neutre) in zilele de 11 si 12 noiembrie. "Conducerea PSD ia in calcul varianta devansarii datei congresului, in conditiile in care vor fi organizate alegeri anticipate anul viitor", a recunoscut Mircea Geoana. In alta ordine de idei, liderul PSD a vorbit si despre Adrian Nastase, sustinand ca in acest moment nimeni nu are intentia, in partid, de a sacrifica pe cineva anume, dar ca fostul premier trebuie sa decida daca vrea sa se "lupte" cu Justitia sau cu partidul. (R.A.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.