Inca din luna septembrie, pensiunile agroturistice din Maramures au inceput sa primeasca cereri de rezervare pentru vacanta de iarna. Pensiunile din aceasta zona sunt cautate deoarece maramuresenii stiu sa fie gazde deosebite. In Oncesti, la pensiun
Inca din luna septembrie, pensiunile agroturistice din Maramures au inceput sa primeasca cereri de rezervare pentru vacanta de iarna. Pensiunile din aceasta zona sunt cautate deoarece maramuresenii stiu sa fie gazde deosebite. In Oncesti, la pensiunea "Godja Ileana" si "Sub cetate la Matei", in Surdesti la pensiunea "Ametist", la "Ileana" in Sapanta sau la pensiunea "Irina" din Desesti, gazdele intampina turistii imbracati in haine populare, cu muzica si horinca si cu gustoare preparate. Sarmalutele, carnatii, balmosul si renumitele pancove facute de gazdele primitoare si harnice din Maramures, ospitalitatea gazdelor sunt ingredientele unui concediu de neuitat. In localitatea Botiza, familia preotului Berbecaru are una dintre cele mai frumoase astfel de pensiuni unde la parter a realizat o expozitie cu mobilier traditional si cu tesaturi facute dupa mestesuguri stravechi de insasi preotea Berbecaru. Nu departe de aceasta pensiune se afla prima pensiune agroturistica clasificata din Botiza. Aceasta este a Mariei Perta, proprietara pensiunii Perta. Este greu de cuantificat intr-un pret ospetia acestor oameni si atractiile turistice oferite Maramures. Si totusi, un turist nu plateste mai mult de 80 de RON pe noapte si pensiune completa. Aici se pot face excursii montane, se culeg fructe de padure, ciuperci. Muzeele din Baia Mare (Muzeul de mineralogie, Muzeul de Arta, Muzeul Satului) si din Sighetul Marmatiei (Memorialul Victimelor Comunismului) sunt locuri ce trebuie vizitate. Si cine este dornic, poate urmari felul in care se desfasoara o zi obisnuita in curtea unui taran maramuresean, iar daca vrea poate sa incerce sa ajute gospodina sa faca minunatele pancove (gogosi cu branza). Iarna se fac plimbari cu sania, se poate merge la schi in Cavnic. Aici sunt amenajate doua partii de schi, dotate cu teleschi ce are doua cai de transport cu o lungime de 900 de metri. "Romanii au inceput sa aprecieze si locurile turistice din tara noastra si, din ce in ce mai multi prefera sa-si petreaca concediile in Romania. Avem multe locuri minunate si oameni deosebiti iar romanii ar trebui sa cunoasca mai bine acest lucru", a declarat, presedintele Federatiei Patronatelor din Turismul Romanesc, Daniel Vasilescu, cu ocazia unui infotrip pentru jurnalisti, organizat de FPTR. (C.S.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.