Nu va mai ganditi la fructe doar ca la un desert! Ele sunt la fel de apetisante si in alte combinatii.

Daca pana acum v-am indulcit cu retete de vara, o data cu venirea toamnei, aroma muraturilor mi-a alungat gandul de la dulciuri. Si chiar daca sunt inconjurata de multe fructe, merele, perele, prunele si gutuile le vad strecurate doar in borcane, printre ardei, castraveti, rosii, morcovi si conopida, asa cum erau puse la murat in copilaria mea. Astazi insa fructele se mureaza si separat, servindu-se alaturi de fripturi reci sau calde.
SFATURI. Pentru conservare, se vor alege fructe sanatoase, proaspete si neatinse de bruma. In unele cazuri ele trebuie oparite. Prin acest procedeu se urmareste pastrarea culorii si inmuierea lor, pentru a se aseza mai bine in borcane. Inainte de a se sigila, borcanele se sterg in partea de sus cu o carpa curata, imbibata in alcool. Sigilarea trebuie facuta cu multa atentie: bucati de celofan gros, pus in doua, udat cu apa rece, apoi se leaga cu sfoara la gura borcanului. Sterilizarea se realizeaza in baie de apa, la o temperatura de 100 grade C, distrugand astfel toate microorganismele. Muraturile din fructe astfel pregatite reusesc intotdeauna si se pastreaza foarte bine, chiar si in camari mai calduroase.

Reteta - Lamaile, altfel