107 lei gigacaloria
"Metodologia de calcul a pretului local de referinta a fost aprobata miercuri si in scurt timp va fi publicata in Monitorul Oficial. Imediat dupa aceea, Autoritatea Nationala de Reglementare in Domeniul Energiei (ANRE) va transmite autoritatilor locale datele definitivate privind pretul de referinta", a declarat Nicolae Opris, presedintele ANRE. El a precizat ca din pretul la producator calculat de ANRE, o cota de minim 10% va fi suportata de autoritatile locale, o alta diminuare referindu-se la componenta de subventie pentru combustibil, de 45% din pretul acestuia. La acest pret se adauga costurile de distributie ale agentului termic ("Radetii"), pretul final incluzand si taxa pe valoarea adaugata. Nicolae Opris a explicat ca in pretul final, circa 70-80% este reprezentat de costul combustibilului, acolo unde termocentralele merg bine, dar scade spre 50% unde nu s-au demarat lucrari de modernizare si retehnologizare. Conform presedintelui ANRE, pana la mijlocul lunii octombrie toate localitatile din tara racordate la sisteme centralizate de furnizare a energiei termice ar trebui sa aiba pretul local de referinta aprobat de autoritatile locale. In Bucuresti, autoritatile doresc sa pastreze pretul de 107,5 lei/Gcal, valoare la care a fost calculat ultimul pret national de referinta, in conditiile in care primaria va suporta din pret mai mult decat cele 10 procente legale. ANRE calculeaza preturile pentru 18 dintre cele circa 100 de localitati care au companii gen Radet. Dintre acestea, cel mai mare pret local de referinta ar putea fi aplicat la Brasov, in jur de 200 lei/Gcal. Cele mai mari preturi din tara se vor aplica in localitatile care utilizeaza combustibil lichid usor pentru producerea apei calde si a caldurii, unde pretul va ajunge la circa 300 lei/Gcal, un exemplu fiind municipiul Mangalia. (G.M.)
Interes pentru Antibiotice
Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS) a primit, pana in prezent, 15 scrisori de interes pentru privatizarea producatorului farmaceutic Antibiotice Iasi, a declarat ieri directorul general al companiei, Ioan Nani, citat de Mediafax. "Sunt multe companii mari, dintre care un holding din China care produce de la utilaje la medicamente, dar si fonduri de investitii cu experienta in domeniu", a adaugat Nani. El a precizat ca sunt semnale si din partea a doi producatori internationali cunoscuti, fara sa precizeze numele acestora. "Tendinta in piata mondiala este de crestere a consumului de medicamente generice, de aceea este si interes mare pentru astfel de producatori din Europa Centrala si de Est, si implicit Romania", a spus Nani. Potrivit oficialului Antibiotice, pretul de vanzare al companiei ar trebui sa fie peste capitalizarea de piata, de circa 220 de milioane de dolari. (A.G.C.)
4 miliarde din telecomunicatii
Piata telecom creste anual cu aproximativ 25%, astfel incat la sfarsitul lui 2006 va ajunge la aproximativ patru miliarde de euro, fata de doua miliarde cat era 2004, a declarat, ieri, la Alba Iulia, intr-o conferinta de presa, presedintele Autoritatii Nationale de Reglementare in Comunicatii (ANRC), Dan Georgescu, transmite Mediafax. "Exista si o crestere foarte mare a numarului de abonati, mai ales la telefonia mobila. Penetrarea la telefonia mobila este de 65%, iar la telefonia fixa de 20%", a spus Dan Georgescu. El a adaugat ca pentru urmatorii ani previziunile arata ca telefonia mobila se va dezvolta intr-un ritm alert, iar telefonia fixa va ramane la aceeasi penetrare de piata sau chiar va scadea numarul de abonati. Potrivit presedintelui ANRC, in primele 10 companii ca marime din Romania exista trei cu activitati pe piata telecom, ceea ce dovedeste puterea economica a acestui sector. (G.M.)
Finala nationala de WCG
La finala nationala World Cyber Games (WCG), ce va avea loc in perioada 28 septembrie - 1 octombrie la Romexpo, sunt puse in joc premii in valoare de 20.000 euro. In cele 4 zile de competitie, 380 de jucatori se vor intrece in cadrul probelor de Counter-Strike, FIFA 2006, Need For Speed, Warcraft 3 si DOTA. "In premiera pentru Europa de Est, la finala nationala WCG va avea loc competitia WCG Mobile, la care vizitatorii si participantii se vor putea intrece pe telefoanele pe care le vom pune la dispozitie", a declarat Silviu Stroie, presedintele Professional Gamers League. Si la aceasta editie va avea loc un turneu demonstrativ de Counter-Strike dedicat fetelor, la care vor participa 5 echipe de gamer-ite. "Cu cele mai multe echipe de Counter-Strike (48) si cei mai numerosi jucatori de FIFA (64), aceasta este una dintre cele mai mari competitii de gen din lume", a spus Dan Voicu, director executiv EXPOTEK, se arata intr-un comunicat. Castigatorii celei de-a 5-a finale nationale - 1 echipa de Counter-Strike, 2 jucatori de FIFA 2006 si un jucator de Need For Speed - vor participa la turneul final World Cyber Games, ce va avea loc pe circuitul de Formula 1 de la Monza, in perioada 18-22 octombrie. Aici vor concura cu circa 800 de gameri din intreaga lume pentru premii in valoare totala de 500.000 dolari. (G.M.)
Ipoteca pe Tractorul
Compania Tractorul Brasov, aflata in dificultati financiare, intentioneaza sa ipotecheze o serie de active pentru a garanta plata datoriilor catre furnizorii de utilitati Distrigaz Sud si Electrica Transilvania Sud, transmite Mediafax. Actionarii Tractorul vor discuta aceasta masura la 17 octombrie intr-o adunare generala. Actionarii ar mai putea decide inchirierea unor active cu caracter social ale firmei, respectiv locuinte construite din fondurile Tractorul inainte de 1989, catre angajatii societatii si, ulterior, in cazul in care exista solicitari, vanzarea lor catre titularii contractelor de inchiriere. Tractorul are datorii totale de 748 de milioane de lei si anticipeaza, pentru 2006, pierderi nete de 139 de milioane de lei. Firmele Mahindra&Mahindra, Interagro, Atlasib, MYO-O si Serviciile Comerciale Romane au depus, in luna august, scrisori de interes pentru preluarea unor active ale Tractorul. Vanzarea va fi precedata de un proces de restructurare. (A.G.C.)
BCR cumpara aur
Banca Comerciala Romana (BCR) a deschis, in aceasta saptamana, la Pitesti si Oradea, doua puncte de lucru pentru cumpararea de aur de la populatie si firme. Potrivit unui comunicat al bancii, vanzatorii se pot prezenta la ghiseul de metale pretioase al BCR cu obiectele din aur pe care doresc sa le tranzactioneze, iar angajatii institutiei de credit vor analiza produsele si vor stabili obiectele care pot fi achizitionate. Plata va fi efectuata in lei, pe loc. BCR cumpara monede din aur, emise in Romania sau in alte state, fragmente de monede, medalii, lingouri si bare, bijuterii si obiecte din aur de minimum 14 karate si benzi din aur dentar. Banca va afisa zilnic, pe langa cursul valutar de la casele de schimb, si cursul de cumparare pentru aurul de 24 karate. Pentru aurul cu mai putin de 24 de karate, contravaloarea va fi corespunzatoare numarului de karate respectiv. BCR nu cumpara aur cu mai putin de 14 karate si nici alte metale sau pietre pretioase. Banca a inceput sa cumpere aur de la populatie si firme in decembrie 2004. Potrivit purtatorului de cuvant al BCR, Corneliu Cojocaru, citat de Rompres, banca a cumparat de la populatie si agenti economici peste 157 de kilograme de aur, de la lansarea serviciului si pana in prezent. (A.G.C.)