Cel de-al unsprezecelea sommet al Francofoniei va dezbate, in perioada 28-29 septembrie, la Bucuresti, viitorul Organizatiei Internationale a Francofoniei (OIF), pe agenda reuniunii regasindu-se, printre altele, problema statutului Organizatiei, dar
Cel de-al unsprezecelea sommet al Francofoniei va dezbate, in perioada 28-29 septembrie, la Bucuresti, viitorul Organizatiei Internationale a Francofoniei (OIF), pe agenda reuniunii regasindu-se, printre altele, problema statutului Organizatiei, dar si chestiuni punctuale, precum ajustarea baremului pentru contributiile statutare ale statelor membre, a detaliat, ieri, secretarul de stat pentru Francofonie, Cristian Preda, in cadrul unei ultime conferinte pe marginea pregatirii evenimentului. Sommet-ul desfasurat sub genericul "Tehnologiile informatiei in educatie" va debuta joia viitoare in prezenta presedintelui Traian Basescu si a omologilor sai din Franta, Burkina-Faso, Laos, Seychelles, Haiti, dar si a presedintelui Comisiei Europene, Jose Manuel Durao Barroso, si a directorului general al UNESCO, Koichiro Matsuura. Participantii la reuniune vor analiza, intre altele, solicitarile de aderare la OIF sau de modificare a statutului organizatiei, ziua de vineri urmand sa culmineze cu examinarea si adoptarea Declaratiei de la Bucuresti, negociata in nu mai putin de 25 de runde, "incepand din ianuarie si pana ieri, practic", potrivit lui Preda. Tot la sommet-ul de la Bucuresti va fi ales un nou secretar general al Organizatiei, in cursul unei reuniuni cu usile inchise, si va fi stabilita data si locul de desfasurare a celei de-a doisprezecea manifestari de acest gen. Ca o avanpremiera la reuniunea de saptamana viitoare, Cristian Preda a dezvaluit ca urmatorul sommet al Francofoniei se va desfasura "probabil in Quebec". Pana in prezent, peste 36 de sefi de stat si de guvern, inclusiv din Liban, si aproximativ 40 de ministri de Externe, si-au confirmat prezenta la eveniment. Pe de alta parte, s-au inregistrat si situatii in care confirmarile au fost retrase, cum ar fi cazul presedintelui Coastei de Fildes, unde se inregistreaza o grava criza guvernamentala, delegatia thailandeza neprezentand, pana la acest moment, nici un fel de retractare, in pofida evolutiilor recente de la Bagkok. (A.M.L.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.