Soarta ex-presedintilor PNL Theodor Stolojan si Valeriu Stoica este pecetluita, filialele bucurestene mandatate sa opereze decapitarea fostilor capi luand deja, tacit, decizia de excludere din partid a acestora. Surse din conducerea PNL ne-au prec
Soarta ex-presedintilor PNL Theodor Stolojan si Valeriu Stoica este pecetluita, filialele bucurestene mandatate sa opereze decapitarea fostilor capi luand deja, tacit, decizia de excludere din partid a acestora. Surse din conducerea PNL ne-au precizat ca, in proportie de suta la suta, Stolojan si Stoica vor fi debarcati in aproximativ doua saptamani din formatiunea liberala. Pe de alta parte, acestea ne-au dezvaluit ca proiectul matrasirii gloriilor de altadata ale PNL a fost disecat la rece in urma cu trei saptamani intre liberalii la putere, Ludovic Orban asteptand doar momentul potrivit pentru a lansa oficial declaratia de razboi. Sursele ne-au explicat ca, in aceasta reglare de conturi, premierul Tariceanu se bazeza pe larga sustinere de care se bucura in teritoriu si, de asemenea, pe decredibilizarea grupului Stoica-Stolojan-Musca, promovata de verdictul cu care CNSAS a gratulat-o pe liberala.
Teritoriul vrea excluderea
Propunerea de excludere dintr-un singur foc a doi fosti presedinti ai partidului n-a ramas insa fara ecou in filialele liberale. Desi la o prima vedere parerile par impartite, luarile de pozitie din teritoriu sugereaza veridicitatea argumentului principal pe care a mizat Tariceanu: anume ca disidentii din PNL nu prea au prieteni prin tara. Liberalii buzoieni au salutat cu surle si trambite propunerea facuta recent de zambitorul Orban. "Cu regretele de rigoare si respect pentru ceea ce au facut cei doi fosti presedinti, sunt de acord cu excluderea lor pentru ca Statutul si Codul Etic sunt valabile pentru toti membrii, indiferent de pozitia in partid", a declarat presedintele PNL Buzau, Emanoil Neagu, citat de NewsIn. De asemenea, el a promis ca, la Delegatia Permanenta convocata pe 30 septembrie la Cluj, va vota in favoarea excluderii din PNL a celor doi membri, luati in vizorul conducerii. Nici la malul marii, liberalii constanteni nu par a le oferi circumstante atenuante lui Theodor Stolojan si Valeriu Stoica.
Constanta propune o intalnire
Desi liderul filialei din Constanta, deputatul Gheorghe Dragomir, a militat pentru o intalnire intre conducerea PNL si grupul Stolojan-Stoica, inaintea luarii unei decizii "drastice", el a dezavuat atitudinea celor doi proscrisi. Dragomir si-a manifestat chiar convingerea ca la originea tensiunilor si a atacurilor la adresa conducerii PNL se afla Valeriu Stoica. "Cred ca domnul Stoica isi doreste sa fie presedintele unui partidul liberal puternic. Sa nu uitam ca el a preluat partidul cand acesta avea mari probleme si a plecat de la conducere, lasandu-l cu probleme mai multe si mai mari", a sustinut Gheorghe Dragomir. Cat despre Theodor Stolojan, liderul liberalilor constanteni a afirmat doar ca actualul consilier al presedintelui Traian Basescu "nu are anvergura politica".
Gorj: PNL are destui dusmani
Liderii PNL Gorj au fost mai vehementi in ceea ce priveste oportunitatea excluderilor. Presedintele organizatiei, Dan Ilie Morega a sustinut ca atat Stolojan, cat si Stoica au adus prejudicii de imagine partidului. El a declarat ca liberalii gorjeni nu pot fi de acord cu atacurile lansate, chiar din interiorul partidului, impotriva conducerii centrale si a premierului Tariceanu. "Este inadmisibil ca cei doi liberali sa actioneze acum, pur si simplu, impotriva actualilor sefi. Oricum PNL are destui dusmani si nu este cazul tocmai acum sa se iveasca altii din interiorul partidului", a precizat Morega. El chiar a lansat si un scenariu insistand ca Valeriu Stoica, un apropiat al presedintelui Traian Basescu, l-a convins pe Theodor Stolojan sa critice partidul, a carui imagine a avut, astfel, de suferit. Presedintele PNL Gorj a mai spus ca Stolojan si Stoica trebuiau sa-si exprime opiniile personale, mai ales cele privind retragerea trupelor romane din Irak, in interiorul organizatiei si nu in presa. De asemenea, decapitarea "fostilor" a fost primita cu bratele deschise si de liberalii din Mehedinti si Deva.
La Suceava, no comment
Cum era de asteptat, exista si filiale in care tacerea reprezinta regula de baza. De pilda, liberalii suceveni au anuntat ca trateaza cu "no comment" subiectul excluderilor. "Nu comentez. Nu cunosc detaliie problemei. Ceea ce stiu este ca a fost doar o propunere si nu a fost luata inca nici o decizie", a spus liderul liberalilor suceveni, Ion Lungu. Intrebat daca este sau nu benefica excluderea acestora, Lungu s-a abtinut, motivand ca nu are suficiente date despre discutiile de la centru.
Sprijin de la Arad si Sibiu
O plapanda raza de soare pentru gruparea Stolojan-Stoica vine de la liberalii din Arad si Sibiu. Presedintele filialei din Sibiu, deputatul Cornel Stirbet, si-a manifestat convingerea ca posibila excludere a fostilor presedinti ai PNL nu va duce la rezolvarea problemelor din partid. "Excluderea celor doi este un aspect care va fi decis la nivel central. PNL Sibiu nu este implicat in acest proces. Totusi, eu nu cred ca indepartarea lui Stolojan este cea mai buna solutie. Sper, totusi, sa se ajunga la o intelegere in acest caz si sa dispara aceasta stare de tensiune din interiorul partidului", a declarat Stirbet. In plus, deputatul de Sibiu considera ca nu doar excluderea lui Stolojan sau a lui Stoica este o pierdere, ci renuntarea la orice membru PNL inseamna o slabire a formatiunii. Liderul liberalilor sibieni este insa convins ca se va ajunge la o "solutie fireasca de intelegere", iar pozitia PNL pe scena politica nu va fi periclitata. La randul sau, presedintele interimar al organizatiei judetene PNL Arad, Gheorghe Florea, a sustinut ca propunerile de excludere ale lui Theodor Stolojan si Valeriu Stoica nu sunt binevenite.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.