Romanii din Ungaria risca sa-si piarda dreptul de a fi reprezentati in autoguvernarile locale datorita infiltrarii unor indivizi de alte nationalitati care practica un etno-business pentru a capusa fondurile guvernamentale. Mai multi reprezentanti ai
Romanii din Ungaria risca sa-si piarda dreptul de a fi reprezentati in autoguvernarile locale datorita infiltrarii unor indivizi de alte nationalitati care practica un etno-business pentru a capusa fondurile guvernamentale. Mai multi reprezentanti ai comunitatii romanesti din Ungaria au sustinut ieri o conferinta de presa la Bucuresti unde au afirmat ca tiganii si ungurii din Ungaria se declara romani pentru a intra in posesia banilor alocati autoguvernarilor de catre Guvernul de la Budapesta. "Din 2008, Guvernul Ungariei va acorda autoguvernarii pe tara toate fondurile prevazute pentru scolile, institutiile si publicatiile minoritatilor, acordand-le si mai multa putere," a declarat Eva Iova, redactor-sef al saptamanalului "Foaia Romaneasca". Ea afirma ca 40-45% dintre membrii actualelor autoguvernari nu sunt romani si ca, in felul acesta, cei 200.000 de euro acordati pentru romanii din Ungaria sunt folositi in alte scopuri, in timp ce unele scoli romanesti risca sa se inchida din cauza lipsei de fonduri.
"Legea este cumva neterminata. Ea permite sa se inscrie pe lista oricui se declara roman. Nu exista un filtru prin care sa fie depistati cei care nu sunt romani", a declarat protopopul Seghedinului si parohul Cenadului Unguresc, preotul Aurel Bocan.
La ultimul recensamant din Ungaria, 7995 de persoane s-au declarat romani, iar institutiile reprezentative si Biserica Ortodoxa estimeaza numarul romanilor din Ungaria in jur de 20.000. Romanii din Ungaria au 10 scoli generale, un liceu si 20 de parohii ortodoxe romane. In 2002, existau 44 de autoguvernari romanesti, in 27 de localitati din Ungaria, in timp ce in 1994, cand s-au infiintat, erau de patru ori mai putine. Practic autoguvernarile minoritatilor nationale din Ungaria au foarte putine atributii - acestea referindu-se la domeniul cultural - in vreme ce sunt total dependente de fondurile distribuite de autoritatile cen-trale. (G.D.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.