Opinia publica internationala se opune, in proportie de 39%, includerii unor masuri agresive in seria demersurilor pentru solutionarea crizei nucleare iraniene, releva un sondaj difuzat de BBC News. Potrivit studiului, doar 11 la suta dintre cei ches
Opinia publica internationala se opune, in proportie de 39%, includerii unor masuri agresive in seria demersurilor pentru solutionarea crizei nucleare iraniene, releva un sondaj difuzat de BBC News. Potrivit studiului, doar 11 la suta dintre cei chestionati s-au pronuntat pentru ideea unei interventii armate, promovata mai mult sau mai putin explicit de SUA.
Presedintele american, George W.Bush, a semnalat, miercuri, intr-un interviu acordat CNN, ca, in privinta dosarului iranian, situatia se afla "sub presiunea timpului" si a acuzat, din nou, Teheranul de tergiversarea punerii in aplicare a solicitarilor internationale. Un diplomat francez din cadrul ONU a afirmat, tot miercuri, sub protectia anonimatului, ca marile puteri doresc un raspuns din partea Iranului in ceea ce priveste reluarea negocierilor in dosarul nuclear si suspendarea activitatilor sale sensibile in prima saptamana din octombrie. Daca acest "termen limita" este depasit, atunci "va fi 1696", a avertizat diplomatul, referindu-se la rezolutia Consiliului de Securitate care deschide calea sanctiunilor economice impotriva Teheranului.
Pe de alta parte, presedintele francez, Jacques Chirac, a propus iranienilor o "dubla suspendare" care sa permira reluarea tratativelor: Sistarea procesului de imbogatire a uraniului de catre Iran, in schimbul suspendarii sanctiunilor ONU la impotriva sa. Conform surselor de la Teheran, principalul negociator in dosarul nuclear, Ali Larijani, se va intalni cu seful diplomatiei UE, Javier Solana, saptamana viitoare, intr-una din capitalele europene. Pana atuci, invocand prevenirea finantarii terorismului, Administratia Bush, care a pus la index banca iraniana Saderat, face apel la institutiile financiare elvetiene sa preia modelul. Bancile elvetiene au primit chiar un avertisment din partea Washingtonului, sa intrerupa - ori, cel putin, sa limiteze sever - relatiile cu institutiile iraniene omologe. (I.C.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.