Incepand cu 1 ianuarie 2007, pretul pe care romanii il vor plati pentru gazele naturale s-ar putea majora cu circa 20%, la aproximativ 12.000 lei/mc, fata de circa 9880 lei/mc, in prezent. Si vor continua sa tot creasca, cel putin conform autoritatil
Incepand cu 1 ianuarie 2007, pretul pe care romanii il vor plati pentru gazele naturale s-ar putea majora cu circa 20%, la aproximativ 12.000 lei/mc, fata de circa 9880 lei/mc, in prezent. Si vor continua sa tot creasca, cel putin conform autoritatilor, care declara ca pretul intern de productie trebuie sa ajunga comparabil cu cel international. De remarcat, pentru ca nu exista o bursa a gazelor, pretul international al acestora il urmareste pe cel al petrolului, cu un decalaj de 6-9 luni. Acum pretul de import al gazelor este de circa 300 dolari/1000 mc si se preconizeaza ca in lunile octombrie - decembrie sa fie de circa 315 dolari/1000 mc. Pentru primul trimestru al anului viitor se prognozeaza un pret de import de aproximativ 325 dolari/1000 mc. De remarcat, Romania importa circa 40% din necesarul de gaze. Reamintim, pretul final al gazelor, pe care il plateste populatia, este stabilit de Autoritatea Nationala de Reglementare in Domeniul Gazelor Naturale (ANRGN). Acesta este compus din pretul de achizitie a gazelor, impozitul pe gaze (care se va numi acciza) si din tarifele de transport, distributie si inmagazinare. Aceste tarife sunt clar stabilite de ANRGN, pretul de achizitie al gazelor fiind numai recunoscut de Autoritate.
Distributiile vor diminua costurile
Totusi, la absolut toate aceste componente se poate "umbla". Chiar daca pretul gazelor de import este stabilit de exportatori (care, de fapt, este unul singur, concernul rus Gazprom), cumparatorii din Romania ar putea sa negocieze mai bine si sa obtina un pret mai scazut decat cel preconizat. Un alt domeniu in care s-ar putea face reduceri de costuri este cel reprezentat de tarifele de inmagazinare si transport. Fosta Depogaz si Transgaz ar putea sa-si diminueze costurile. Pe de alta parte, si ANRGN ar putea determina aceste companii sa-si micsoreze costurile, macar prin aceea de a nu le recunoaste pe unele dintre acestea. Totusi, unele dintre cele mai mari reduceri se pot obtine de la distribuire. Cele mai mari distributii din tara, Distrigaz Nord si Sud au fost privatizate si, conform contractului, cele doua companii ar trebui sa-si reduca costurile cu 15%. Din pacate, exista o multime de costuri pe care nimeni "nu le baga in seama". Un exemplu in acest sens il reprezinta cladirile, extrem de multe, unele dintre ele chiar fastuoase, in localitati care, practic, nu conteaza in economia companiilor. Astfel, in localitati mici, exista complexe de birouri ale Distrigaz Nord sau Sud, pentru care se plateste intretinere, curent, apa etc si care nu-si justifica existenta. Daca aceste sedii ar fi exploatate mai judicios, ar scadea costurile si, in consecinta, si factura la gaze. Alte costuri care ar putea fi reduse sunt cele care privesc normativele tehnologice. De altfel, in prezent, reprezentantii salariatilor si cei ai companiei negociaza noi valori pentru normative.
De remarcat, Romania produce 60% din necesarul de gaze, prin doua companii, Petrom si Romgaz, care produc aproximativ egal. ANRGN a anuntat ca pretul gazelor din productia interna se mentine la 330 lei/1000 mc, pret care acopera costurile de productie. Reamintim, Romgaz este 100% detinuta de stat, in timp ce 51% din actiunile Petrom au fost achizitionate de compania austriaca OMV. Cum Romgaz este companie de stat, lucrurile sunt mai simple: ce decid autoritatile, exact asa se intampla.
Petrom ne "umfla" factura
Cu totul altfel stau lucrurile in ceea ce priveste Petrom, care a anuntat distributiile ca nu mai este multumit cu actualul pret al gazelor. "Exista diferente in ceea ce priveste pretul solicitat de Petrom si ceea ce a prevazut ANRGN, dar punctele de vedere trebuie sa se apropie la un moment dat. Speram, cu sprijinul autoritatilor, Guvernului si a altor actori de pe piata sa ajungem la o solutie rezonabila in curand", a spus Marc Hirt, director in cadrul Distrigaz Sud. Potrivit acestuia, Petrom a solicitat un pret de 364 lei/1000 mc pentru trimestrul al treilea 2006, iar pentru trimestrul al patrulea - 410 lei/1000 mc, chiar daca ANRGN a anuntat un pret de 330 lei/1000 mc. El a precizat ca un cost de achizitie peste cel calculat de ANRGN va fi transferat catre clientii captivi. "Reglarea diferentelor de cost se va negocia cu ANRGN. In principiu, ar trebui sa se regaseasca de la 1 ianuarie", a spus Hirt.
In aceste conditii, in care pretul gazelor la consumatorii captivi va creste la cifre, practic, insuportabile de catre populatie, autoritatile ar trebui sa gaseasca solutii pentru diminuarea sau chiar stoparea cresterii preturilor gazelor, macar din productia interna. Pana in prezent, singurul lucru pe care l-au facut guvernantii a fost sa creasca ajutoarele pentru incalzire. Ca preturile sunt foarte mari si nu pot fi sustinute de puterea de cumparare a romanilor a fost, intr-un fel, recunoscut si de reprezentantii Distrigaz Sud care au declarat ca aproximativ 30% din totalul clientilor companiei vor primi astfel de ajutoare!
Profit la Distrigaz Sud
Distrigaz Sud a obtinut in primul semestru un profit net de 127 milioane lei (35,9 milioane euro), fata de 25 milioane lei, in prima parte a anului trecut, iar cifra de afaceri a crescut cu 34%, la 1,85 miliarde lei (522 milioane euro), a declarat ieri, intr-o conferinta de presa, Pierre Parvex, directorul financiar al firmei. "Cresterea cifrei de afaceri a fost determinata de cresterea pretului gazului", a spus Parvex. Evolutia profitului a fost explicata de companie prin faptul ca Autoritatea de Reglementare in domeniul Gazelor Naturale (ANRGN) a calculat tarife de distributie mai mari decat cele de anul trecut, care au permis acoperirea costurilor si recuperarea investitiilor pentru 2006.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.