Trei formatiuni din cadrul parlamentului rus (Duma de Stat) au cerut declansarea procedurii diplomatice necesare recunoasterii independentei autoproclamatei Republici Transnistrene, a informat agentia Basa press. Parlamentarii angrenati in acest deme
Trei formatiuni din cadrul parlamentului rus (Duma de Stat) au cerut declansarea procedurii diplomatice necesare recunoasterii independentei autoproclamatei Republici Transnistrene, a informat agentia Basa press. Parlamentarii angrenati in acest demers reprezinta partidele Rodina si Partidul Liberal Democrat al ultranationalistului Vladimir Jirinovsky (foto). Acestia au formulat un proiect de text, adresat presedintelui Vladimir Puitn, in care solicita recunoasterea regiunii separatiste nistrene si alaturarea sa la Federatia Rusa. Textul spune ca "Moscova respecta dorinta pe care rezidentii din Transnistria au exprimat-o cu fermitate in timpul referendumului" (n.r - organizat duminica, 17 septembrie), si cere deschiderea unei legaturi aeriene directe intre Moscova si Tiraspol, precum si inaugurarea unui consulat rus in regiunea transnistreana.
Autoritatile de la Chisinau au evitat sa faca orice comentarii referitoare la initiativa parlamentarilor rusi, lansata miercuri in timpul unei sedinte plenare a Dumei de Stat. De altfel, si cea mai importanta formatiune din Duma, partidul Rusia Unita, a preferat sa nu comenteze proiectul colegilor de parlament. Se pare insa ca Moscova s-a grabit sa deschida "un centru de documentare" in regiunea transnistreana pentru a emite actele necesare obtinerii cetateniei ruse.
Intr-un interviu acordat Reuters, presedintele in exercitiu al Organizatiei pentru Securitate si Cooperare in Europa (OSCE), Karel de Gucht, a criticat atitudinea Rusiei in cazul conflictelor inghetate, prin sustinerea pe care o acorda separatistilor, apreciind ca nici Transnistria si nici Osetia de Sud nu intrunesc conditiile pentru independenta. Recentul referendum pentru independenta, din Transnistria, nu a avut "nici o baza legala", a explicat oficialul OSCE, avertizand ca unul dintre principiile Organizatiei il reprezinta integritatea teritoriala a statelor participante, iar referendumul de duminica "vine foarte clar in contradictie" cu acest principiu. Liderul OSCE a mai estimat ca organizarea unui referendum similar in Osetia de Sud, teritoriu care a luptat pentru independenta de Georgia si a programat un astfel de referendum pentru 12 noiembrie, ar fi "o nebunie totala". "Puteti sa va imaginati ce-ar fi sa inceapa sa se organizeze referendumuri pe teritorii de asemenea dimensiuni in Europa pentru a decide in mod autonom de ce stat vor sa apartina?", a spus De Gucht. (L.P.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.