Comisia Europeana a supraestimat capacitatea Romaniei de a gestiona fondurile europene, unele obiective si termenele de implementare fiind prea ambitioase, astfel ca au existat intarzieri in implementarea unor proiecte, a declarat ieri la Bucuresti, Herbert Bosch,(foto) vicepresedintele Comisiei pentru control bugetar din Parlamentul European, transmite Mediafax.
"Au fost probleme in trecut legate in primul rand de cofinantarea unor proiecte. Principala grija a Comisiei si a noastra este lupta Romaniei impotriva coruptiei. In ultimii ani, Romania a inregistrat succese in procesul de a convinge institutiile europene ca se iau masuri pentru a combate frauda", a spus Bˆsch, membru al Partidului Socialistilor Europeni. El a adaugat ca autoritatile trebuie sa intensifice actiunile de combatere a coruptiei, iar proiectele dimensionate si implementate conform capacitatilor existente.
Si in statele membre au existat intarzieri
"Si in statele membre au existat intarzieri in derularea unor proiecte. Au existat obiective ambitioase, in unele cazuri prea ambitioase, si Guvernul Romaniei nu a reusit sa cofinanteze proiectele. Nu este vina Comisiei Europene. Unele intarzieri au fost motivate. Trebuie sa invatam o lectie: ambitiile trebuie sa fie conforme cu capacitatile existente. Romania va trebui sa prezinte proiecte care pot fi cofinantate prin bugetul Uniunii Europene", a afirmat Bosch.
Intrebat daca vor fi luate masuri de restructurare la nivelul Delegatiei Comisiei Europene (DCE) la Bucuresti, parlamentarul european a afirmat ca "nu este nevoie sa fie restructurat nimic". El a precizat ca nu este de acord nici cu ideea ca Guvernul Romaniei ar fi intarziat in mod sistematic derularea unor proiecte. "Unele proiecte pot fi in final mai costisitoare decat au fost prognozate initial. Aceasta este o problema majora. De aceea au fost create programele de preaderare, pentru a invata cum sa fie gestionate fondurile dupa aderare", a mai spus Bosch. El a adaugat ca Parlamentul trebuie sa supravegheze Guvernul si administratia in ceea ce priveste utilizarea fondurilor europene. Printre proiectele unde exista intarzieri el a amintit informatizarea sistemului judiciar si sistemul integrat de administrare si control pentru punere in aplicare a politicii agricole comune.
ANI in vizorul europenilor
Agentia Nationala de Integritate (ANI) este foarte importanta pentru Romania, iar procesul legislativ care vizeaza infiintarea acestei entitatii trebuie sa continue, a declarat, joi, la Bucuresti, vicepresedintele comisiei pentru control bugetar din Parlamentul European, Herbert Bosch, informeaza Mediafax. "Nu este bine sa auzim ca exista intarzieri in infiintarea Agentiei Nationale de Integritate. Trebuie sa continue procesul legislativ. Este foarte importanta pentru viitor", a spus Bosch, membru al Partidului Socialistilor Europeni.
La randul sau, Paul van Buitenen, membru al Parlamentului European din partea Ecologistilor - Alianta Libera Europeana, a afirmat ca apreciaza initiativa de creare a acestei institutii. "Sper ca dificultatile din Parlament pot fi eliminate. Infiintarea Agentiei tine si de recastigarea increderii populatiei in politicieni", a mentionat van Buitenen. (D.E.)