Naveta Atlantis a aterizat la Centrul Spatial Kennedy, in Florida, ieri la ora 10.21 GMT (13.21 ora Romaniei), marcand reusita celei de-a treia misiuni spatiale de la catastrofa navetei Columbia si a primei misiuni de reluare a constructiei Statiei S
Naveta Atlantis a aterizat la Centrul Spatial Kennedy, in Florida, ieri la ora 10.21 GMT (13.21 ora Romaniei), marcand reusita celei de-a treia misiuni spatiale de la catastrofa navetei Columbia si a primei misiuni de reluare a constructiei Statiei Spatiale Internationale (ISS). Misiunea orbitala a navetei Atlantis a durat 12 zile. Cei sase astronauti, o femeie si cinci barbati, au aterizat la ora 10.21 GMT pe pista de 4.500 de metri a Centrului Spatial Kennedy, in apropiere de Cape Canaveral, de unde naveta a fost lansata pe 9 septembrie. Aterizarea navetei, dupa ce a fost lansata de pe orbita cu 29.000 de kilometri pe ora a fost catalogata drept un succes.
"Bine ati revenit si felicitari!", a spus Tony Antonelli, unul dintre controlorii misiunii, echipajului navetei Atlantis. Intoarcerea pe Pamant a navetei a fost amanata cu 24 de ore din cauza conditiilor meteorologice nefavorabile si dupa descoperirea unui obiect neidentificat plutind sub vehiculul spatial.
NASA a decis sa se efectueze o inspectie tehnica prin intermediul camerelor video pentru a se asigura ca obiectul nu era o piesa importanta desprinsa din sistemul de protectie termica a navetei.
Misiunea navetei Atlantis a marcat reluarea misiunilor regulate necesare pentru finalizarea constructiei Statiei Spatiale Internationale (ISS). Constructia a fost intrerupta dupa accidentul petrecut cu naveta Columbia in 2003, care s-a dezintegrat la reintrarea in atmosfera. Cei sapte astronauti care se aflau la bordul Columbia au murit.
Echipajul Atlantis, comandat de Brent Jett, de 47 de ani, si de copilotul Chris Ferguson, de 44 de ani, a avut misiunea de a livra si de a instala doua module cu o greutate de 16 tone, intre care o a doua antena solara care are rolul de a dubla puterea electrica a ISS.
NASA a prevazut un total de 16 zboruri pentru a termina constructia Statiei Spatiale Internationale pana in 2010, cand actuala flota de navete spatiale americane va fi retrasa. Noua generatie de navete spatiale a Statelor Unite va include un Crew Exploration Vehicle cu care americanii spera sa ajunga din nou pe Luna si pe Marte. (Mediafax)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.