Guvernul a aprobat, in sedinta de ieri, Programul de iarna in domeniul energetic pentru perioada octombrie 2006 - martie 2007, document care evalueaza necesarul de stocuri pentru asigurarea consumului de energie in vederea asigurarii alimentarii popu
Guvernul a aprobat, in sedinta de ieri, Programul de iarna in domeniul energetic pentru perioada octombrie 2006 - martie 2007, document care evalueaza necesarul de stocuri pentru asigurarea consumului de energie in vederea asigurarii alimentarii populatiei si agentilor economici. Ministrul Economiei, Codrut Seres, a afirmat ca in estimarea consumului de energie electrica pentru aceasta perioada a fost luata in considerare o crestere cu o medie de circa 3,5% fata de intervalul corespunzator iernii 2005-2006. La energia termica, estimarile primite din partea centralelor indica o crestere cu 2% fata de perioada similara a anului trecut. Ministrul Seres a precizat ca au fost luate o serie de masuri pentru asigurarea stocurilor necesare pentru aceasta iarna, intre care deblocarea conturilor Termoelectrica, accelerarea punerii in functiune a termocentralei de la Paroseni, reducerea exporturilor Hidroelectrica, contractarea de importuri de catre Electrica SA. "Toate eforturile si investitiile au fost indreptate pentru reducerea riscurilor aparitiei unor probleme in alimentarea cu energie, inclusiv cu gaze naturale, pentru ca situatii similare anului trecut sa nu mai fie intalnite", a afirmat Codrut Seres.
Necesarul total de finantare a Programului de iarna 2006-2007 pentru achizitia de combustibili este de 4146,3 milioane lei (circa 1,2 miliarde euro), structurat astfel: 3242,5 milioane lei din surse proprii, 47,9 milioane lei din credite interne, 288,3 milioane dolari din credite externe cu garantia statului (cursul la care s-a calculat este de 2,97 lei pentru un dolar).
Creditele externe cu garantia statului vor fi folosite pentru achizitia de resurse energetice atat din productia interna cat si din import. Agentii economici care vor primi acest tip de credit sunt SC Electrocentrale Bucuresti SA - 190 milioane dolari, SC Electrocentrale Galati SA - 26,8 milioane dolari si SC Termoelectrica SA - 15 milioane dolari, aflate in coordonarea MEC, precum si noua centrale apartinand administratiei publice locale, respectiv Bacau, Brad, Calafat, Giurgiu, Oradea, Pitesti, Timisoara, Vaslui si Zalau.
Acordarea garantiilor se va face printr-un act normativ distinct, iar masurile de natura ajutorului de stat vor fi notificate Consiliului Concurentei de catre beneficiari, conform reglementarilor in vigoare, in vederea emiterii unei decizii. (G.M.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.