In perioada 20-24 septembrie, grupul de musica medievala si traditionala "Truverii" va sustine o serie de concerte incluse in proiectul "Muzica si fortificatii din Transilvania la Luxemburg". Alaturi de Asociatia Mioritics, Truverii vor reprezenta Ro
In perioada 20-24 septembrie, grupul de musica medievala si traditionala "Truverii" va sustine o serie de concerte incluse in proiectul "Muzica si fortificatii din Transilvania la Luxemburg". Alaturi de Asociatia Mioritics, Truverii vor reprezenta Romania in cadrul evenimentului pentru turismul cultural european - "Saptamana itinerariilor culturale europene", un program al Consiliului Europei, organizat de Institutul European pentru Itinerarii Culturale, in perioada 18-24 septembrie in incinta Centrului Cultural Neumunster din Luxemburg. Asociatia Mioritics va prezenta expozitia "PhotoRaid: Biserici fortificate din Transilvania" - icoane pe sticla cu modele din zona Sibiel - si expozitia de afise cu reconstituiri ale oraselor medievale din Transilvania. La ambele vernisaje, invitatii vor avea parte si de o degustare de vinuri romanesti. Ieri, 20 septembrie, Hanna Derer de la Instutul de Arhitectura "Ion Mincu" din Bucuresti a sustinut o comunicare avand ca tema fenomenul bisericilor fortificate in zona Transilvaniei, iar, spre seara, publicul a putut vedea spectacolul "Truver in cautarea Europei - jurnal de calatorie" al trupei Truverii de la Casa Studentilor din Bucuresti.
Asociatia Mioritics este o organizatie non-guvernamentala si non-profit ce urmareste dezvoltarea turismului cultural si protejarea patrimoniului material si imaterial national. Proiectul "PhotoRaid: Biserici fortificate din Transilvania" a debutat in iulie 2004 cu o caravana foto care timp de noua zile a strabatut 62 de localitati cu biserici fortificate. Materialul fotografic astfel rezultat a fost selectat si aproximativ 100 de fotografii au fost inramate. Din august 2004, proiectul a primit sprijinul Comisiei Nationale UNESCO.
Spectacolul "Truver in cautarea Europei" insumeaza musica, poezie si mici scenete de teatru ce readuc atmosfera comediantilor ambulanti, care colindand din loc in loc erau un bagaj al identitatii culturale europene, de la muzica si poezia truverilor medievali, trecand pe "scandura" comediantilor Renasterii pana la vechile traditii ale "paizanilor". Toata calatoria este prinsa intr-un jurnal al truverului calator prin Europa si timp, care plecand din anii de inceput ai Festivalului Medieval de la Sighisoara ajunge la amintirile din trecutul Europei. Spectacolul a mai fost prezentat in Portugalia, Italia, Ungaria si in tara (Bucuresti, Rasnov, Sighisoara, Suceava, Zalau, Sinaia). (L.I.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.